24 KLÍČOVÝCH VÝMĚN V JÍDELNÍČKU (VYMĚŇTE: TOTO ZA: TOTO!)


 Velmi potěšující zpráva: stravovat se podle mých zásad neznamená vzdát se vašich oblíbených jídel a pochoutek! Naopak. Budete si je moci dopřávat stejně jako předtím, ale trošku jinak. Jak často říkám: pro každou situaci existuje řešení a to platí i pro váš nový jídelníček, který rozhodně není a nebude omezující.

Jediná věc, kterou po vás budu chtít je, aby jste se zamysleli a přizpůsobili váš “mindset” své nové stravovací a vlastně i životní filozofii. Společně si připravíme spousty pochoutek, dobrot a vašich oblíbených jídel v novém (a časem mi dáte za pravdu, že i…), chutnějším “kabátku”!

Tedy “vyměňte: toto za: toto

VÝMĚNY3

I.           Kokosováoříšková mouka místo jakékoliv obilné mouky

Vzdání se mouky, moučných dobrot a obilovin všeobecně bývá pro všechny začátečníky ten nejtěžší krok (ČTĚTE: PŠENIČNÝ DEBAKL). Naštěstí (jak jsem slíbila) máme i jiné možnosti, které jsou v naprostém souladu s naší novou stravovací filozofií. Těmi to možnostmi jsou zejména: kokosová mouka, mandlová moučka (na jemno namleté mandle), tapioka či třeba mouka maková. Další nespornou výhodou je samotná chuť zmíněných muk. Opravdu pocítíte rozdíl v chuti, když si upečete například kokosové muffinky či chléb (z kokosové mouky), a nebo když si dáte klasiku: muffinky z běžné pšeničné mouky s kokosem (jako dodatkem). Chuť se opravdu nedá srovnat. Naše “povolené” mouky jsou plné chuti, aroma a typických vůni. Oproti tomu pšeničné či jiné obilné mouky jsou úplně plané. Do pokrmů dodávají pouze “hmotu” (ano, je to tak: když si dáte lžičku mandlové či oříškové mouky, tak ucítíte chuť a nic se vám nestane. Ovšem totéž nemůžu tvrdit o pozření lžíce bílé či celozrnné pšeničné mouky Babiččina volba.).

Dále vás musím upozornit na to, že každá z našich povolených muk má své specifické vlastnosti. Rozhodně se s nimi “nepracuje” stejně, jak jste tomu byli zvyklí. Každá mouka má svá specifika (doba pečení, doba potřebná k odpočinku těsta, struktura těsta před pečením a tak dále). Proto je třeba experimentovat a držet se pokynů k přípravě deseti-násob. Nepřeháním 🙂 Zkrátka všechno je o chuti učit se novým věcem a odhodlání. Pamatujte, že vždy se začíná prvním krokem. Proto se, prosím, neplašte, když v průběhu přípravy vaší pečené pochoutky (chleba, těsta, koláče, muffinků, krekrů, pizza těsta…) budete mít v míse hmotu, která vypadá diametrálně jinak, než jste byli doposavad zvyklí. Zkrátka se připravte na změnu a jděte do toho!

Co se týká finanční stránky: pořizovací cena našich muk je vyšší. A ne o málo. Nicméně množství mouky se bude počítat na lžičky – nikoliv na vrchovaté hrnky 🙂

II.          Mleté lněné semínko místo strouhanky

Strouhanka není v naší stravě úplně tou správnou volbou. Vlastně není volbou žádnou 🙂 Opět je zde krásné řešení. Použijte místo strouhanky mleté lněné semínko. Dodá vašim pokrmům více chuti i nutričních hodnot. Pomocí lněného semínkem můžete “nastavit” klasické karbanátky, sekanou či hamburgerové masové kuličky. Můžete s ním obalit kuřecí křidýlka či jimi zasypat pečený květák. Bonus v podobě omega-3 mastných kyselin prospěje vašemu zdraví (což o strouhance tvrdit nemůžeme) a navíc zachováte “look” vašeho klasického receptu. V některých případech můžete použít také chia semínka či strouhaný kokos. Vše záleží na konkrétním receptu.

III.        Domácí či kupovaná oříšková mléka (neslazená) místo kravského mléka

Pokud si tvrdohlavě stojíte za tím, že bez kravského mléka nemůžete vydržet (a já si tvrdohlavě stojím za tím, že můžete 🙂 ), kupujte pouze farmářské plnotučné bio mléko. To ovšem používejte pouze příležitostně. Ještě jsem se nesetkala s receptem, který by se nedal krásně připravit s mlékem kokosovým (kupte zde či zde) či mandlovým (kupte zde či zde). Obě varianty si můžete za zlomek ceny připravit doma či je můžete zakoupit na internetu/specializovaných prodejnách nebo třeba obyčejném Tescu. Vždy se snažte zakoupit nedoslazované varianty, prosím. Kdykoliv si je hravě dosladíte doma agáve sirupem, medem či stévií. Navíc k zahuštění polévek či dodání krémovitosti do omáček se vám nesladká alternativa bude hodit zaručeně více 🙂

IV.        Kokosová smetana/sojová smetana (geneticky nemodifikovaná soja) místo kravské smetany

Velká spousta desertů doslova volá a prosí o to, aby jste použili smetanu. Ta je ovšem v naší stravě pasé. Nevadí. Krémovitost desertů či třeba polévkových krémů krásně doladíte kokosovou smetanou či smetanou ze soji (tu ovšem zakupte pouze v případě, že se v maličkaté etiketě na zadní straně výrobku dočtete toto: Ingredience/složení: soja (geneticky nemodifikovaná). Pokud je na takovou nenarazíte, nevěšte hlavu! Použijte smetanu kokosovou 🙂 Krémovité pochoutky tedy v naší stravě místo mají. Neříkám, že si jich musíte dopřávat denně, ale výrazně se omezovat rozhodně nemusíte!

V.          Domácí “sojová omáčka”/rybí omáčka a balsamico místo sojové omáčky

Sójovka. Ožehavé téma. Jistě víte, že kupovaná sojová omáčka obsahuje 1.) obrovské množství soli, 2.) vyrábí se z geneticky modifikované soji (což nechceme stejně, jako geneticky modifikovanou pšenici) a 3.) obsahuje i  pšenici samotnou. Samozřejmě existují i verze bezlepkových sojových omáček, nicméně: tím jsme se zbavili pouze jednoho ze tří zmíněných bodů.

Pokud si trháte vlasy na hlavě s tím, že tradiční japonská kuchyně je pro vás bez sojové omáčky pasé, tak jděte cestou bezlepkové verze a pouze příležitostně. Nebyla bych to já, kdybych vám nenabídla jiné řešení 🙂 Jsem pro, aby jste minimálně vyzkoušeli domácí (jednoduchou) alternativu sojové omáčky: ta je vyrobená z omáčky rybí a balsamica (RECEPT ZDE). Tuto doma běžně podáváme k sushi (RECEPT ZDE či ZDE) a moc nám chutná.

VI.        Agáve sirup/datlový sirup/med či stévie místo klasických bílých či třtinových cukrů a sirupů

Návykový, rafinovaný, bílý cukr. Na hony vzdálený tomu, co ve svém jídelníčku potřebujeme. Řekla bych číslo jedna v seznamu: “nutné vyškrtnou hned!“. Znamená to, že si už nikdy nedáte sladkou pochoutku? V žádném případě. Slaďte čerstvým ovocem (ano, i omáčky, dresingy a polévky – proč ne?) či použijte rozumné množství agáve sirupu, javorového sirupu, datlového sirupu, medu či stévie. Mezi mé největší “sladidlové” favority patří jednoznačně čerstvé ovoce a stévie. Jděte přírodní a přirozenou sladkou cestou. Rozhodně nebudete strádat. Věřte mi a inspirujte se třeba ZDE sladkými snídaněmi či ZDE desertíčky 🙂

VII.       Čerstvý či lehce dušený a nasekaný květák místo rýže

Rýže glykemická bomba 🙂 Změna je život. Zkuste třeba mé úžasné rizoto/kus-kus (RECEPT ZDE)  nebo domácí sushi (RECEPT ZDE) 🙂 Ano, rýži v nich nenajdete! Tam kde byla dříve rýže, je nyní květák (syrová, nasekaná brokolice také funguje skvěle 🙂 ) Nebojte se začít používat květák i syrový! Pokud jej rozmixujete, tak získáte fantastickou sypkou směs, kterou lehce doplníte do většiny pokrmů, kde jste běžně používali rýži. Bude to trvat jen chviličku a vůbec si nevzpomenete, že na poličce, kde byla běžně rýže, něco chybí 🙂 (dejte tam třeba pixličku s ořechama 😀 ať to místo nezeje prázdnotou 😀 )

VIII.     Špagetová dýně místo špaget

Proč vyřadit obiloviny, tedy i špagety, už víme (ČTĚTE: PŠENIČNÝ DEBAKL). Co ale dělat, když jste zapřísáhlý milovník italských omáček se špagetami (jako třeba já 🙂 )? Znamená to, že jsou vaše taliánské večery s bezobilnou stravou nadobro sečteny? Už nikdy nenamotáte na vidličku tu úžasně dlouhou dobrotu? Nikoliv 🙂 (“uf!”) Italské “špagetové” hody jsou v našem jídelníčku vítány s otevřenou náručí. Akorát místo špaget dáte do trouby špagetovou dýni. Ta vám po upečení naservíruje pořádnou dávku “špaget”. Špagetová dýně má neutrální jemnou chuť, takže se skvěle hodí ke všem masovým i zeleninovým omáčkám.

Fakta: Dýně 32 Kcal/100g, špagety 158 Kcal/100g. Dýně obsauje vitámín A, C, potassiu a vápník! Takže: jakmile vás honí mlsná po italsku – žádný problém. Se špagetovou dýní se rozhodně v porci omezovat nemusíte. Jednoduchý návod k přípravě NAJDETE ZDE! Pokud jste na úžasnou špagetovou dýni nenarazili ve vaší oblíbené prodejně, tak zde máte odkaz KDE KOUPIT!

IX.        Spirálky z cukety/okurky/ředkve místo těstovin

Ve stejném duchu, jak jsem začala v předchozím odstavci, tak budu pokračovat i zde! Kromě pečené dýně si na italský způsob připravte “těstoviny” (spirálky či plátky) z mrkve, cukety, bílé ředkve, řepy nebo také okurky. Má absolutně nejoblíbenější volba je syrová cuketa. Je dokonalá. Stačí ji lehce dosolit, ochutit bylinkami a troškou octa a je zkrátka geniální! Mňam. Zkuste mé “Cuketti” bolognese (RECEPT ZDE) či třeba tuňákové těstoviny (RECEPT ZDE).

Jediné, co vám může stát v cestě, je absence spiralizéru. Nezoufejte. Lze jej koupit doslova za pár korun (KUPTE ZDE). Investice do nějtéto “hračičky” je k nezaplacení. Vykouzlíte s ním doslova divy! Pšeničné těstoviny už nebudete nikdy chtít. Z vlastní zkušenosti vím, že u těstovin se jedná o něco jako “psychický návyk“, rozhodně se nejedná o “chuť” (ať chcete nebo ne, těstoviny nemají chuť! Uvařte je v neosolené vodě a budete křivit pusinky 🙂 Totéž se ovšem nedá říci o cuketě, mrkvi či okurce). Prim v chuti italské pasty hraje vždy omáčka! To, že jsme si navykli na určitý způsob konzumace, a to ten: že zkrátka omáčku pojídáme s bezva dlouhými vlákny, které je sranda namotat na vidličku, je věc úplně jiná! Teď máme skvělé řešení: spiralizér 🙂 Pokud budete troch hraví, propadnete spirálkové horečce jako já 😀

testoviny cuketa vs. sp.

X.          Kokosový olej/avokádový olej místo stolních olejů

Ach, ano! Tolik špíny se naházelo na tak úžasnou potravinu, jako je kokosový olej. Co já o něm všechno slyšela (podléhá kritice všelijakých “odborníků” díky obsahu nasyceným mastných kyselin“). Takže pro začátek: předsudky stranou, otevřete kokosovému olejíčku dveře do vaší nové bezobilné kuchyně 🙂 ZDE ČTĚTE více o úžasných zdravotních benefitech kokosového oleje!

Pokud se vám z problematiky olejů trošku točí hlava, tak mám pro vás dobré řešení: všude tam, kde jste byli zvyklí běžně používat olej slunečnicový, stolní, řepkový, sojový, kukuřičný či jakýkoliv zpracovaný olej, nyní použijte olej kokosový (extra-panenský, lisovaný za studena, nejlépe v bio kvalitě 🙂 ) či úžasný olej avokádový. Oba mají vyšší kouřový bod, čili se hodí i do “teplé” kuchyně, na pečení či restování.

Nyní trocha teorie 🙂 Navzdory všem možným trendům light verzí všeho včetně olejů – povětšinou nahrazených škrobem – si musíme uvědomit, že naše tělo tuky jednoduše potřebuje. Většina vitamínů, jak již víte,  je totiž rozpustná právě v tucích! Hlavním benefitem kokosového oleje je lehká stravitelnostKokosový olej je bohatý na mastné kyseliny, které se v něm vyskytují  především ve středně dlouhých řetězcích. Středně dlouhé řetězce (MCT – Medium Chain Triglycerides) mastných kyselin jsou pro lidský organismus snadno stravitelné a zároveň umožňují postupné uvolňování energie během dne, proto je kokosový olej tak oblíben u sportovců. MCT mají schopnost stimulovat metabolismus, podporují vstřebávání dalších látek, například esenciálních mastných kyselin, kterých je v dnešní stravě nedostatek.

XI.        Ghee místo másla

Navzdory všem možným trendům light verzí všeho včetně olejů – povětšinou nahrazených škrobem – si musíme uvědomit, že naše tělo tuky jednoduše potřebuje. Většina vitamínů, jak již víte,  je totiž rozpustná právě v tucích!

Co je to ghee nebo chcete-li ghí? Ghee je čistý máselný tuk. Jedná o to nejlepší z kravského mléka. Postupnou a přesnou procedurou se z běžného másla tzv. přepouštěním odstraní bílkovina, laktóza, voda a další prvky v másle obsažené. Díky “anti-tukovému marketingu”, “margarínové době” a “ramovému šílenství” jsme na ghee málem zapomněli, přestože bylo dříve naprosto standardní součástí staré české kuchyně (ve starých kuchařkách se můžeme setkat s názvem šmolc). Společně si na ghee posvítíme a vysvětlíme si, proč má tato surovina tak unikátní vlastnosti a přednosti pro lidský organizmus.

Proč používat ghee? Ghee má schopnost vázat lipidy (v tuku rozpustné živiny, které pak snadněji proniknou buněčnými membránami těla). Ghee dále podporuje činnost tkání a je nepostradatelnou výživou pro plíce a kůži. Doporučuje se konzumovat pro dosažení krásnější a zdravější pleti. Zkrátka: procesem přepuštění kravského másla z něj odstraníme vše co, v másle přebývá. Získáme čistý, tělu velmi prospěšná máselný tuk. Neváhejte s ghee smažiš, péci, restovat a všeobecně jakkoliv tepelně upravovat. Má dokonalou chuť a spoustu benefitů.

XII.       Olivový olej místo řepkového oleje

Olivový olej je odjakživa považován za skvělou a zdravou volbu. Nemůžu nesouhlasit 🙂 Nejsem sice až takovým fandou (jako například kokosového oleje či čerstvého avokáda 🙂 ), ale rozhodně by ve vaší kuchyni neměl chybět! Pokud patříte k těm, kteří objevili levnější řepkový olej (který v domnění, že se jedná o skvělou, dostupnější alternativu kupujete navíc v bio kvalitě), tak rychle tento nový řepko-olejový vztah zarazte 🙂 Řepka je geneticky modifikovaná, nepůsobí příznivě pro vaše srdce, jeho zdánlivě neutrální chuť je výsledkem razantního průmyslového zásahu, řepkový olej je značně nestabilní při sebemenším zahřívání (ačkoli se běžně na smažení používá) a je plný trans-tuků (což je asi ten největší strašák!)

Z výše uvedeného plyne jediné: šup s řepákem pryč a na jeho místo postavte tmavě-zelenou láhev extra-panenského olivového oleje lisovaného za studena (nejlépe v bio kvalitě). Kvalitní olivový olej:

  • posiluje srdce a snižuje riziko  srdečního infarktu,
  • pozitivně působí na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku,
  • mírní bolesti způsobené záněty,
  • podporuje hubnutí,
  • zpomaluje předčasné stárnutí,
  • příznivě ovlivňuje činnost jater, žlučníku a slinivky,
  • posiluje imunitní systém,
  • pozitivně působí na zdravou střevní mikroflóru,
  • chrání všechny žlázy produkující hormony.

XIII.     Květákové či řepové pizza těsto místo klasické pizza placky

Pokračování italské ságy 😀 aneb: “proč milovníkům taliánské kuchyně nemusí srdíčko krvácet?” 🙂 Ano, je to tak. Klasickou pizzu si z racionálních důvodů už nedáte (ČTĚTE: PŠENIČNÝ DEBAKL), ale žádný strach! Existuje velká spousta receptů (velmi jednoduchých) na bezobilné pizza placky a těsta. A to včetně (mých nejoblíbenějších) super light verzí, kdy místo mouky použijete rozmixovaný květáček či řepu. Pokud vás tato alternativa zajímá, tak rychle klikněte na kolonku e-booky. Stáhněte si průvodce povolenými přílohami a inspirujte se 🙂 Naše kuchyně je neskutečně hravá a kreativní, nemyslíte?

Zde najdete další oblíbený recept, tentokrát s tapiokovou moukou: paleo pizza placka! Neváhejte “pizzovat” i s těsty z mouky kokosové či muk oříškových!

XIV.     Maso v BIO kvalitě od volně pasoucího se dobytka či drůbeže nejčastěji, jak jen to je možné

To, jak se se zvířetem zacházelo, se projeví v kvalitě suroviny i přínosu pro organismus. Rozdíl je samozřejmě i v chuti a vzhledu! To platí bez výhrady. Proto vždy volte bio maso či divočinu. Pokud to není ve vašich finančních možnostech, tak zkrátka dejte přednost BIO vejci před masem.

V dnešní době jsme si už zvykli na masovou pochoutku téměř v každém chodu. Ale pamatujte: všeho moc škodí! Kupujte bio maso, maso od volně pasoucího se dobytku či drůběže s volným výběhem. Ano, je to komplikace! Ano,je to finančně náročnější! Ale pokud chcete brát vážně vaše zdraví i fit psychickou kondici, tak je tento krok doslova nezbytný. Opět platí: menší kvalitní bio a eko kousek masa je 100× tolik, co denní porce běžně dostupného masa od pultu. Zkrátka kvalita vítězí nad kvantitou. Důvod? Tady je:

Zvířata v bio kvalitě z eko chovu masných plemen jsou krmena rostlinnou stravou, která je také v bio kvalitě. S pesticidy a umělými hnojivy se na farmách nikdy nesetkají! Na rozdíl od běžně vyráběných potravin se výrobci biomasa nesnaží vylepšit chuť, vůni, vzhled či trvanlivost chemickými náhražkami a cizorodými látkami, zatěžujícími lidský organismus. A životní podmínky “farmářských” zvířat je už úplně do očí bijící fakt. Zvířata nejsou pod stresem, žijí si vlastním životem a tomu odpovídá i kvalita jejich masa. Však sami posuďte, jaký má stres vliv na vás samotných. Řešení: ptejte se, hledejte možnosti, buďte důslední a pokud zkrátka nemáte ten správný zdroj bio/eko masových bílkovin, poohlédněte se po lovené rybě – eko vejcích – cizrně – či tofu z geneticky nemodifikované soji. Vždy existuje náhradní řešení 🙂

Úplně nejlepší volbou je divočina. Všechna divoká zvířata jsou v naší stravě vítána s otevřenou náručí 🙂

XV.       Ovoce a zelenina s tenkou slupkou v BIO kvalitě místo klasické zeleniny či ovoce

Bio, bio, bio a vyvarování se pesticidů je velmi ožehavé téma. Přiznám se, že ani já nenakupuji rozhodně vše v BIO kvalitě. Pravda je ovšem taková, že někdy se vyplatí koupit méně v BIO kvalitě, než hodně v  kvalitě „NEBIO“. Otázkou je co a proč. Fakt, že pesticidy jsou svinstvo vám nebudu znova omílat. Jsou. Faktem ovšem je, že některé BIO produkty jsou zkrátka nesmysl. Tečka. Kdy do BIO potravin investovat a kdy ne?

Potraviny s tenkou šlupkou: ANO, BIO kvalita se vyplatí! ⊗ Potraviny s tlustou šlupkou: NE, BIO kvalita je prostě blbost! (ČTĚTE ZDE: BIO tam, kde se vyplatí!)

XVI.     Batáty a kořenová zelenina místo brambor

Co takhle zrušitbramborový konglomerát“? 🙂 Brambory kam se podíváš: mastné kaše, šťouchačky, hranolky, ameriky, krokety, chipsy na 1000 způsobů, tyčinky, už i chleby, smažené placky nebo prostě brambor pečený v troubě.

Samotný vařený brambor není až takové zlo, nicméně oproti soupeřům v jeho kategorii (batáty, jamy, kořenová zelenina typu mrkev, celer, petržel, řepa) je to starý děda, který na onom přílohovém maratonu nemá už co dělat. Posaďme jej na tribunu a nechme jej spolu s námi fandit opravdovým spotrovcům (batátům, řepě, mrkvi, celeru, petželi, černému kořenu, tuřínu…) 🙂

V kategorii e-booky najdete doslova obrovskou přílohovou inspiraci. Stáhněte si mnou doporučené přílohy! Budete koukat, kolik se toho dá vymyslet 🙂 Prozatím zkuste dělat ve vaší kuchyni vše postaru. Jen s jednou výjimkou: vyměňte brambor za batát, mrkev nebo třeba řepu. Ignorujte fakt, že jste měli v úmyslu udělat šťouchané brambory se sušenou šunkou! Udělejte je! Jen místo bramboru uvařte batát/řepu: zkrátka buďte kreativní! 🙂 A pokud už kreativní jste, tak buďte kreativnější 🙂 Uznávám, že sladký brambor/batát je oproti dědovi bramborovi o dost finančně náročnější. Nevadí. Dopřejte si ho s mírou. Ale ostatní soupeři se mu hravě cenově rovnají! Malé srovnání, aneb: ano – obsah vitamínu A je napsán správně! 🙂

Rada: Nikdy si neobjednávejte v restauraci kaši! Ani v “posh” a nóbl podniku. Držte se pravidla: pokud nejím doma, musím vidět co mám na talíři 🙂 I tímto přístupem si ušetříte spoustu starostí, kalorií a bolestí bříšek 🙂 )

brambor foto

XVII.   Domácí bezobilný chléb či pečivo místo hotového pečiva z pekárny

Ach, ty voňavé regály plné pečiva! To je pokušení, viďte? Nebudu vám lhát, nejsem superčlověk: voní to náramě! Nicméně – zacpat nos, prosím, a přejít. Jako by tam nic nebylo. Z racionálních důvodů víme, proč to tak udělat 🙂 (ČTĚTE: PŠENIČNÝ DEBAKL). Nicméně: opět je zde dobrá zpráva! Kde se zavřou jedny dveře, jinde se otevřou. Existuje doslova tisíce receptů na úžasné domácí chlebíky a pečivo. Použijeme mouky přátelské pro naše stravování a navíc se naučíme péct s netradičními surovinami, jako jsou mrkev, dýně, cuketa, řepa, banán, jablka a další 🙂 No nezní to skvěle?: “Co máme dnes na snídani?” “Banánový chléb s ovocem a oříšky!”

Zní to možná jako utopie, ale věřte mi! Jakmile si osvojíte nový životní styl, tak vám spousta věcíodpadne” (začínaje u zdlouhavého nakupování zbytečností, přes hodinové stání za plotnou při přípravě knedlo-zelo-vepřo, konče u přešlapování v čekárnách lékařů a lékáren) a vy si najdete čas na 10-ti minutovou přípravu bezobilného těsta, které necháte v klidu péct buď v pekárně či troubě. Pokud budete nakládat chytře se svým časem, tak jsem si jistá, že vás žádné pečení nemůže zastavit 🙂 Ať jste muž či žena, kuchař začátečník či pokročilý! INSPIRACE K  DOMÁCÍMU PEČENÍČKU!

XVIII.  Mix oříšků a ovoce místo kupovaných cereálií/domácích cereálií s vločkami

Tady dám vločkám na frak. Je jedno, jestli kupujete obyčejné ovesné vločky či předražené bezglutenové/bezlepkové varianty. Jsou to obiloviny: ztráta času, peněz a konec konců vaší energie (Doslova. Přesně tak totiž obiloviny působí na naše tělo. ČTĚTE: PŠENIČNÝ DEBAKL). V tomto “cereálním šílenství” mě velmi inspiroval Novak Djokovic, světová tenisová jednička, který je mi v mnoha ohledech velmi blízký svým způsobem stravování. Tento famózní tenista ve své knize Naservírujte si vítězství! (doporučuji) představil (mimo jiné) svou alternativu ranních cereálií. Všechny vločky a obilné záležitosti vyřadil. Jeho snídaně (nebo miska síly pro dva – jak ji sám nazval) vypadá takto:

1 hrnek strouhaného kokosu
½ hrnku sušených brusinek (nesířených)
½ hrnku zlatých rozinek (nesířených)
½ hrnečku mixu semínek (slunečnicová, dýňová…)
¼ hrnečku mandlových plátků

Přidejte s klidným srdcem jakékoliv čerstvé bobulovité ovoce místo sušeného. Na zalití vloček použijte: teplé mandlové či kokosové mléko !nebo! Obyčejný zelený či mátový čaj. Pokud je pro vás tento mix málo sladký (neměl by být 🙂 ), doslaďte lžičkou agáve sirupu či pár kapkami stévie. Buďte kreativní a nenechte se omezovat zavedenými pravidly! Kdo řekl, že nemůžete mít cereálie bez vloček? Nikdo! 🙂 Prostě ji je připravte z kokosu, oříšků, ovoce a čehokoliv co máte rádi! ČTĚTE: SEZNAM SUROVIN. ČTĚTE VÍCE o oříšcích, jako o superpotravině (proč ořechy rozhodně ano!).

XIX.     Domácí či avokádová majonéza místo kupované majonézy

Chápu. Je těžké si odpustit majonézu k vašemu oblíbenému steaku či flákotě. Myslíte si, že vám ji zakážu? Nikoliv. Ale na kupované majonézy ve vašem zájmu zapomeňte. Každá pravá majonéza se skládá ze dvou základních složek: 1. vejce, 2. olej. Ať koupíte sebelepší majonézu, nikdy nebudete mít pod kontrolou, jaké vejce a hlavně jaký a kolik oleje se při výrobě použilo. Prošla jsem osobně celou řadu obchodů a kontrolovala jsem složení všelijakých majonéz. Vždy se jednalo o olej slunečnicový, řepkový, stolní, olejové směsi či olej sojový. Žádný z nich v naší stravě nemá z racionálních důvodů místo. Co teď? Nic. Žádná panika. Majonézu máte vyrobenou doma za 3 minuty. Doslova. A to se ještě budete loudat. Použijete 1 bio vejce či si dopřejete veganskou verzi s avokádem. Přidáte olivový olej, trochu citronů, česneku či pepře. Mixujete a máte dokonalou a lahodnou pochoutku! V lednici vydrží stejně dlouho, jako majonéza kupovaná. Není co řešit, nemyslíte?

Vždy existuje přátelské řešení. No uznejte, není to radost vyrobit si doma vlastní majonézu? Proč by jste měli kupovat předpřipravenou nezdravou verzi, když doma ji máte umixovanou raz dva. Raz dva = stejný čas, který věnujete pročítání etiket v obchodě u giga regálu s majonézami a dipy. INSPIRACE K PŘÍPRAVĚ DIPŮ A MAJONÉZ ZDE!

XX.       Pravá hořká čokoláda či nepražený kakaový prášek místo mléčné čokolády

Miluji čokoládu! Miluji ji! Vážně. Ale ruku na srdce: kolikrát jste četli etiketu? A všechny Zory, Milky a “čokolády” nechávám stranou! Teď myslím na ty kvalitnější kusy. Povětšinou jsou přecpané rafinovaným cukrem, kukuřičným sladidlem či glukózo-fruktózovým cukrem. Ano, jsou kvalitnější, ano mají krásný přebal, ano mají 80% procent kakaa. Ale: obsahují mnoho rafinovaného cukru a jsou z pražených kakaových bobů! Je nezbytné se jakémukoliv rafinovanému pražení vyhýbat (kakaové boby, oříšky, semínka). Surovina tak ztrácí na svých úžasných nutričních benefitech! Pravá raw čokoláda – či lépe nepražený kakaový prášek – jsou pro naše tělo velkým přínosem (v doporučeném denním množství 🙂 ). Byla by obrovská škoda tento “pražící” trend podcenit a připravit se tak o většinu zdraví prospěšných látek! Pokud budete čokoládu kupovat, tak dbejte na to, ale byla raw (nepražené kakaové boby), neobsahovala sóju ani sojový lecitin, neobsahovala rafinovaný cukr či jakýkoliv sirup a konečně neobsahovala laktózu či mléčné “dodatky”. Skvělou raw čokoládu můžete třeba zakoupit zde. A nebo?

Vyrobte si ji doma! Existuje celá řada doslova primitivních paleo či raw receptů na domácí čokoládu. Jednoduché jako facka. Ano, rozumím, že to pro vás může být nezvyklá novinka, ale veřte mi: je to jednodušší než se zdá. Stačí vám kokosový olej, nepražený kakaový prášek a jakákoliv vámi oblíbená potravina (datle, maliny, jahody, oříšky a semínka). Voilà! Čokoška se chladí v lednici a je 100% prospěšná pro vaše zdraví. Krása.

čoko foto

XXI.     Syrové oříšky a semínka místo pražených, solených či ochucených oříšků a semínek

Tady není co dodat 🙂 Oříšky kupujeme vždy syrové, nepražené a nesolené. Pojídáním zpracovaných variant (v čele s kalorickou a pofidérní bombou v podobě všelijakých oříšků v čokoládě nebo spíše “čokoládě”)  si můžeme akorát tak zadělat na problémy. Pamatujte, že pokud máte chuť na křupavou dobrotu k filmu: dobře. Proč ne! Ale co je na tom, vstát a na rychlo si syrové oříšky či semínka opražit na pánvni s bylinkami a trochou himalájské soli? Celá práce zabere 5 minut a máte pod absolutní kontrolou, co jste do oříšků přidali a hlavně kolik! 🙂

Rafinované pražení je to největší zlo! Oleje použité při výrobě jsou opakovaně použité, naší stravou vyloučené a je jich postě moc! 🙂 ČTĚTE CELÝ ČLÁNEK O OŘEŠÍCH JAKO SUPERPOTRAVINĚ: ZDE!

XXII.   Himalájská sůl místo jodizované stolní soli

Zcela určitě ode mě neslyšíte poprvé, že používám zcela výhradně himalájsou sůl. Důvod? Klasická stolní sůl (či bílá sůl chcete-li) je asi tak solí, jako je bílý cukr pravá třtinová šťáva. Oba kolegové (stolní bílá sůl i cukr) postrádají celé spektrum minerálů a živin, které chrání a zlepšují naše celkové zdraví. Ano, nedělám si legraci: tu jodizovanou sůl, co máte na stole hned vyhoďte, nebo s ní vydrhněte koupelnu! 🙂

Používám zásadně himálajskou – růžovou sůl, protože obsahuje 84 přirozeně se vyskytujících minerálů a stopových prvků! Přesně tak to zamýšlela naše matička příroda 🙂 (Klasická bílá sůl je prakticky bez minerálů. Často se setkáte se stolní jodizovanou solí: jód je do ní vpraven uměle). Himalájská sůl je nerafinovaná, nezpracovaná a “RAW“. Dnes se těží v solných jeskyních, jež vznikly před 250 miliony lety v tehdejších oceánech. Sůl se následně usadila v geologických kapsách všudy možně kolem Země a voilà! Krásná, růžová, RAW himalájská sůl je na světě 🙂

Věděli jste, že používáním kvalitní himalájské soli můžete přispět k prevenci degenerativních onemocnění? Ony tam ty přirozeně vyskytující se minerály nejsou jen tak pro nic za nic 🙂 To, že do klasické, rafinované soli přidají jód, je sice docela fajn (jód rovněž pomáhá v boji s degenerativními chorobami), ale co ten zbytek?

Zkrátka: Stále vás nabádám u skladby jídel – nejezte blbě! Jezte chytře a kvalitně! A totéž platí o soli! Koupíte si mraženou pizzu? Ne! Koupíte si rafinovanou bílou sůl? Ne! 🙂 Bezobilné pizza těsto si připravíte doma a osolíte jej RAW himalájsou solí.

XXIII.  Lovené ryby nejčastěji jak to jen půjde místo ryb chovaných

Jestliže jíte ryby, tak pokud je sami nelovíte, je velmi pravděpodobné, že pocházejí z rybích farem. Tento byznys je jako velryba na steroidech: roste rychleji než kterýkoli jiný zvířecí segment.

Jelikož komerční rybolov pokračuje v drancování života v oceánech s tím, že třetina objemu ryb již vzala za své a do poloviny století to potká zbytek, rybí farmy jsou pokládány za způsob, jak nasytit rostoucí celosvětovou poptávku. Jenže je toto pověstná stříbrná kulka, která může vyřešit potřeby světa? Dokážou mořské farmy uspokojit touhu miliard lidí po mořských pochoutkách? Myslím si, že nikoliv! Jeden příklad za všechnyRyby z farem mají pochybnou výživnou hodnotu

Obsah nenasycených mastných kyselin Omega-3 není takový, jak byste očekávali. Zde je frustrující paradox pro ty, kteří jedí ryby kvůli svému zdraví: nutriční hodnota rybího masa se výrazně snižuje, jsou-li ryby chovány na farmách. Zůstaňme u mastných kyselin Omega-3. Divoce žijící ryby je získávají z vodních rostlin. Ryby na farmách jsou však často krmeny kukuřicí, sójou nebo jinými krmivy, která obsahují málo kyselin Omega-3 nebo neobsahují žádné. Tato nepřirozená výživa s vysokým obsahem kukuřice vede k tomu, že některé ryby z farem v sobě akumulují nezdravá množství špatných mastných kyselin. Ryby na farmách jsou kromě toho cpány antibiotiky, což může u lidí způsobovat choroby, na něž antibiotika neúčinkují.” (ČTĚTE VÍCE ZDE)

Opět platí: snažte se co nejčastěji kupovat nechované rybky! Platí to zejména u lososa. Vyplatí se koupit menší filet za vyšší cenu. Rozdíl poznáte na chuti, množství tuku, struktuře i barvě masa (farmovaní lososi a lososovití pstruzi jsou o poznání tučnější – poznáte to podle silných bílých proužků mezi masovým vláknem a usazeným tukem v břišní části ryby). Pokud nemáte možnost koupit divokého či bio lososa, tak neváhejte sáhnout po jiné variantě! Existuje velká spousta dalších úžasných ryb: aliašská treska, tmavá treska, pražma, mořský vlk, pstruh, sleď, sardinky nebo třeba kapřík.

To, jak se se zvířetem zacházelo, se projeví v kvalitě suroviny i přínosu pro organismus. Rozdíl je i v chuti a vzhledu!

XXIV.   Vejce od slepiček s volným výběhem místo vajec od slepiček z klecového chovu

Výše uvedená “rybí” fakta, bychom mohli směle aplikovat pomocí analogie i na nebohé slepičky. Tady na vás budu tlačit: najděte si ve vašem okolí farmáře a kupujte vejce přímo od něj (cena bude určitě příznivější, než cena bio vajec z chovu s volným výběhem)! Kupujte čerstvá bio vejce na internetu (odkaz kde koupit: ZDE)! Pokud nemáte tuto možnost, tak si zkrátka za kvalitu zaplaťte. Není vejce (vytištěný kód na vejci začíná č. 2 nebo 3: klecový a halový chov), jako vejce (vytištěný kód na vejci začíná č. 0 nebo 1: bio chov, volný výběh)!

To, jak se se zvířetem zacházelo, se projeví v kvalitě suroviny i přínosu pro organismus. Rozdíl je i v chuti a vzhledu!

vajicka foto

“Pro každou situaci existuje řešení a to platí i pro váš nový jídelníček, který rozhodně není a nebude omezující!”

stocking list malá velikost

Verzi pro stažení najdete ZDE!

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.