vepřová Panenka v česneku a rozmarýnu

vepřová Panenka v česneku a rozmarýnu

INGREDIENCE

 

Jdeme na to, nachystejte si následující suroviny. Nešahejte po nich tak zvaně “za chodu”. Zpomaluje to celý proces a můžete tak “nasekat” více chybiček. To by byla škoda. Proto: kdo je připraven, není zaskočen 🙂 Menu je nastaveno pro 4 osoby a doba přípravy byla 15 až 20 minut (pokud máte vše připraveno :-)). Ano, pouhých za necelých 20 minut pohostíte vás a 3 další hosty touto skvostnou pochoutkou. Spojení vinného octa, česneku a rozmarýnu je zkrátka božská:-) Ocet s česnekem dodají masu pikantnost, rozmarýn chuť doladí a křupavý nasládlý salátek celý pokrm dokreslí.  Je to velmi snadné a výsledek stojí zkrátka za to 🙂

emulze na masíčko

2 čl olivového oleje

4 čl vinného octa

3 velké stroužky česneku

1 čl sušeného rozmarýnu (2 čl čerstvého nasekaného rozmarýnu)

1/2 čl soli

550 g vepřové panenky

*čl – čajová lžička

Salát

1 broskvička

1 větší cuketa

3 masitá rajčata

2 stroužky česneku

4 malé jarní řepy*

sůl dle chuti

4 polévkové lžíce bílého vinného octa (zachováme tón chuti mezi emulzí na masíčko a salátkem)

*(řepy se nebudou tepelně upravovat, čili je vážně lepší použít jarní typ. Je chuťově jemnější a v syrovém stavu chutná skvěle)

POSTUP

 

V první řadě se vrhněte na emulzi. Žádné otálení 🙂 Už tam máte propasírovány 3 česneky, přidáte lžičku rozmarýnu, olej, vinný ocet a sůl. Promícháte a necháte chvíli odpočívat. V mezičase si nakrájíte z panenky rovnoměrné medailonky. Žádné malé  “mršky”, prosím 🙂 Medailonek by měl mít alespoň 1,5 – 2 cm (koukněte na fotku níže :-)) Pokud máte nakrájeno, dejte stranou a připravte si celý salátek. Prvně si očistěte řepy (já je pořádně vydrhnu houbičkou a neloupu je, pod slupkou je nejvíce vitamínu a jarní řepa je skvělá i neoloupaná) a následně je nakrájejte na teňoulinké plátky. Dejte stranou. Vrhněte se na zbytek salátu. Všechnu zbylou zeleninku a broskvičku nakrájejte na malé kostičky a šup s nimi do mísy. Přidejte ocet, přepasírovaný česnek sůl dle chuti. Promíchejte, ochutnejte. Zkuste vnímat, jak se chutě sladké broskve (musí být zralá a měkká), kyselého octu a pikantního česneku prolnou. Nekažte to dalším kořením ani pepřem. Nechte vyniknout chuť broskvičky a nechte ji v salátku dominovat.

2

3

Dejte stranou ke kolečkům řepy. Vraťte se k masíčku. Pěkně ho okoupejte v emulzi! Ať je na každém kousku rozmarýn, česnek i dostatek směsi octa a olivového oleje 🙂 Mňam. Pánev už se rozpaluje? V pořádku. Nepřidávejte olej, je již v emulzi na panenku. Panenku opékejte z každé strany cca 2,5 minuty. Já mám ráda panenku uprostřed narůžovělou – ne syrovou – ale narůžovělou 🙂 Chutná mi tak nejvíce. Zakrátko máte orestováno a můžeme servírovat, nechte se třeba inspirovat fotkami. Nezapomeňte salátek zakápnout olivovým olejem a pěkně jej naafanžovat. Můžete třeba jako podklad použít trhaný salát nebo baby špenát (ten máme v podkladu našeho vinného pošušňáníčka my:-)) Dobrou chuť a nezapomeňte se pochlubit fotkami 🙂

1

4

5

“Výrazná vepřová panenka, servírovaná s broskvovým salátkem chutná úplně fantasticky! Maso je velmi jemné a šťavnaté, naprosto úžasně ladí s křupavou cuketou a řepou. Zkrátka váš ideální oběd.”