TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…


Základním pilířem tohoto článku je očištění a osvobození nasycených tuků, jež byly na dlouhá léta uvrženy do “dietního vězení” a jejíchž konzumace nám byla tolik odpírána lékařskými doporučními či “studiemi” mezinárodních organizací. Možná vám již teď připadám příliš militantní, ale prosím vás o strpění. Vše si vysvětlíme.

Co nám je/bylo tvrzeno (co se dozvíte)…

1. Otázka:

Jaké druhy nasycených tuků nám údajně škodí?

Odpověď:

Jedná se živočišné tuky (máslo, ghee, lůj, sádlo, šmalc…). Tyto tuky označujeme za nasysené – pod anglickým názvem je nalezneme jako Saturated FAts – zkráceně SFA)

2. Otázka:

Jak nám mají tyto tuky škodit?

Odpověď:

Údajně způsobují kardiovaskulární onemocnění, a to zejména díky zvyšování “špatného” LDL cholesterolu. Mají mít devastující účinek na zdraví našeho srdce (bylo nám zdůrazněno, že pokud budeme tyto nasycené tuky konzumovat, tak jsme na nejlepší cestě k tomu způsobit si infarkt či mrtvici).

3. Otázka:

Jaká byla a jsou současná doporučení týkající se konzumace těchto nasycených tuků?

Odpověď:

Striktní omezení nasycených tuků ve prospěch zvýšené konzumace sacharidů* a polynenasycených tuků (anglicky: PolyUnsaturated FAts – zkráceně PUFA)

*(není sacharid jako sacharid! Čtěte rozdíl mezi sacharidy čerpaných ze zeleniny po případě z ovoce a sacharidů čerpaných z obilovin či rafinovaných/průmyslově zpracovaných těstovin, pečiva, těst a snacků…)

Jaká je realita, aneb: tukový omyl…

Oficiální prameny uvádí a považují téměř za jisté, že primární cestou, jak snížit riziko srdečního onemocnění je razantně snížit či vůbec nekonzumovat nasycené tuky (jak je uvedeno výše, budeme se v souvislosti s tímto článkem bavit zejména o tucích živočišných). Tento pokyn, představuje jeden z pilířů mezinárodního doporučení ohledně zdravé výživy.

Nemluvím zde o doporučení z časopisu Dieta nebo článku z webu pro ženy. Mluvím zde o doporučení takových hráčů, jako jsou Britská agentura potravinových standardů (FSA  – jejich doporučení čtěte zde) či  Úřad pro kontrolu potravin a léčiv spojených států (FDA – jejich doporučení čtěte zde).

Ve zkratce se dočtete velmi přesvědčivé tvrzení, že díky snížené konzumaci nasycených tuků (říkejme tomu pracovně snížená konzumace sádla) prospějete vašemu zdraví, snížíte hladinu špatného LDL cholesterolu, zachráníte vaše srdce, ušetříte tisíce životů (propočteno přesně na 3500) ročně + nepočítám miliardy liber ušetřených v rámci předejití ekonomických škod.

Naštěstí zde máme i jiné hráče (nikoliv malé), kteří se do celé věci opřeli a začali tuto “protisádelnoulobby podkládat pádnými protidůkazy. Jak to tedy je?

Vemte si to polopatě. Je nám tvrzeno, že pokud budeme jíst sádlo (pamatujte na pracovní název 🙂 ), zvyšujeme hladinu špatného LDL cholesterolu a tím si zaděláváme na infarkt.Je nám doporučeno sádlo zatratit, nahradit jej jinou potravinou, jako například bílkovinami (maso), sacharidy (celozrnné obiloviny), mono- (olivový olej, avokádový olej) a poly-nenasycenými tuky (ryby, ořechy atd.)*.  Díky této “výměně” by se nám měl špatný cholesterol LDL snížit, srdce je zdravé, všichni jsou zachráněni.

Ne tak rychle. čekali byste, že pokud tato “fakta” prezentují přední světové úřady zabývající se kvalitou potravin, tak zde musí nutně existovat desítky studií a prací prokazující správnost těchto tvrzení. Bohužel. Není to tak. Vlastně je tomu naopak. Posuďte sami…

  • V roce 2010 byla provedena metaanalýza 21 studií zahrnující 347 747 subjektů, která nenašla žádné důkazy o tom, že by konzumace sádla měla za následek zvýšení rizika onemocnění věnčitých tepen, mrtvice nebo kardiovaskulárních chorob. Po přečtení mi málem vypadly oči z důlků. Nechápala jsem jak je to možně, byl to jen začátek. (Siri-Tarino, P. W. et Am J Clin Nutr., 2010, 91(3):535-46 + The America Journal of Clinical Nutrition).
  • Velká japonská kohortní studie rovněž publikovaná v roce 2010 , jež po dobu 14-ti let studovala 58 453 mužů a žen, zjistila, že ti, jež konzumovali málé (úřady doporučené) množství sádla denně, měli v porovnámí s těmi, jež konzumovali 8x tolik, zvýšené riziko mrtvice o 45% + riziko srdečních onemocnění zvýšené o 22%. (Yamagishi, K. et Am J Clin Nutr., 2010, 92(4): 759-65 + US national Library o Medicine).

I přes nezvratné důkazy jsme si osvojili nenávist vůči “sádlu” a vlastně tukům všeobecně. Propuklo šílenství. Opakuji se, nejen v oblasti tuků nasycených, ale de facto v oblasti tuků komplexně.

Všechno bez tuku, nula kalorií, extra light, od sýrů, přes jogurty, až po margaríny a másla! Hrůza.  Příjem tuků jsme nahradili “100% prospěšnými” celozrnnými potravinami (jež mají GI vyšší než jejich stějně nezdravé bílé varianty). Data pocházející z USA dokládají, že poté, co jsme uvrhli tuky do vyhnanství, tak konzumujeme 50% kalorií právě ze sacharidů. Prostě hodně sacharidů a málo tuků – to nás má zachránit (CDC: Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci).

*Vžádném případě vás nevyzývám, aby jste mono- a poly-nenasycené tuky nepoužívali. Naopak. Pouze očištuji buclaté, nasycené tuky, kterým pro účely toho článku říkám zkráceně sádlo 🙂

Jak je to s tím cholesterolem v praxi?

Opakování: údajně – vyhnu-li se sádlu, snížím “španý” LDL cholesterol, zachráním si srdce, infarkt nedostanu. Opravdu?

  • Analýza amerických a evropských kohortních studií ukázala, že nahradíme-li pouhých 5% našeho energetického příjmu pocházejících z tuků sacharidy (obilovinami), pak dojde k nárustu rizika srdečního onemocnění o 7% (Jakobsen, M. U. et al. Am J Clin Nutr., 2009, 89(5): 1425-32 )! Jde totiž o to, že srdeční choroby a kardiovaskulární potíže nejsou zdaleka tak způsobeny jen hodnotou LDL “špatného” cholesterolu. Sledovat pouze tento jeden faktor a ignorovat vše ostatní se ukazuje jako zcela zásadní a fatální chyba. Příklad?
  • Dle studií konzumace sacharidů (v tomto kontextu mluvíme zejména o doporučených celozrnných obilovinách, ale samozřejmě o obilovinách všeobecně) zvyšuje úroveň Triglyceridů (Siri-Tarino, P. W. et Am J Clin Nutr., 2010, 91(3):502-9), jež prokazatelně patří mezi přední hráče v oblasti rizika srdečních onemocnění.
  • Dále se uvádí, že konzumace sacharidů naopak snižuje cholesterol. Nikoliv ten “špatný” LDL cholesterol. Snižuje ten dobrý, potřebný, a to je HDL cholesterol (Mc Bride, P. Curr Atheroscler Rep., 2008, 10(5): 386-90).

V čem je tedy zádrhel? Úplně primárně asi v tom, že je třeba vědět více o LDL částicích.

Ve zkratce se celá věc má tak, že LDL má více podob, které se liší podle velikosti částic. Cokoliv, co zvyšuje hladinu triglyceridů, jako například sacharidy, zvyšuje také množství částic LDL s malým průměrem (Krauss, R. M. et al. Am J Clin Nutr., 2006, 83(5): 1025-31). Ukázalo se, že tyto miniaturní částečky v LDL mají daleko větší vliv na kardiovaskulární systém. Jejich nepatrná velikost jim umožňuje lepší pronikání skrze cévní stěny a snižuje schopnost navázat se na LDL receptor, díky čemuž se v krevním řečišti pohybují déle a jsou náchylnější k oxidaci (Matten, G. et Goggins A, The Health Delusion, 2013, nakl. Hay House UK ltd., str. 232). Zdá se, že tyto negativní účinky vysokého příjmu sacharidů se projevují zejména u osob s nadváhou a jedinců v neustálém stresu, které krom oslabeného srdce navíc doprovází nepěkné, nafouklé, “těhotenské” břicho (uchytil se název pšeničný pupek).

Možná máte pocit, že jsme se všichni stali malou obětí tukového experimentu, nezoufejte. Nic není tak černé, jak se zdá. Nyní již máme v celé věci jasno. Sádlo (a jiné nasycené tuky viz tabulka níže) nadále nejsou ocejchovány jako veřejný nepřítel č. 1. Nenasycené tuky jsou mnohem prospěšnější, než jsme si mysleli. Naopak: doporučení týkající se větší konzumace “bezpečných” sacharidů se ukázala jako ne příliš šťastná a hlavně zdraví neprospěšná.

Teď, když víte, že strašák není až takový strašák, pamatujte na pravidlo rovnováhy. Nikdy nejdeme do krajností. Co tím myslím? Že smažit na sádle či ghee je naprosto v pořádku, ale vždy je třeba dodržet rozumné množství. Nekonzumujeme “co nám hrdlo ráčí”, ale přiměřeně 🙂

tuky cast 1 male

tuky cast 2 male

Shrnutí…

I. Pro negativní vliv nasycených tuků neexistuje žádná prokazatelná studie či přesvědčivý důkaz.

II. Pakliže nahradíte příjem tuků (zejména nasycených) příjmem sacharidů s vysokým glykemickým indexem (jako je bílá rýže, pečivo, těstoviny či třeba kváskový chléb), výrazně zvýšíte riziko infarktu a jiných kardiovaskulárních onemocnění.

III. V případě, že nahradíme nasycené tuky taktéž tuky, ale nenasycenými: zaděláváme si na řádný problém. Nenasycené kuchyňské tuky jsou zejména tuky rostlinné (slunečnicový, sojový, kukuřičný, stolní, řepkový olej…), jež obsahují 51 – 75%¹ Omega-6 mastných kyselin, které se vyznačují devastujícím účinkem na zdraví našeho srdce. Mluvíme-li o nenasycených tucích, tak srdci prospěšné nenasycené tuky jsou tuky Omega-3, jež jsou obsaženy s tučných rybách (losos, makrela, sardinky, sleď…). Oleje ze sekce nenasycených tuků volte vždy extrapanenské, lisované za studena, nejlépe v BIO kvalitě (olivový olej, avokádový olej, makademiový olej…)

IV. Příjem prospěšných Omega-3 mastných kyselin hravě uspokojíme konzumací 120 g tučnějšího rybího masa – 3x týdně či 170 g alespoň 2x za týden.

o3 vs o6

¹Zdroj: G.MATTEN a A. GOGGINS. Lži o zdraví (2012), str. 240, nakl. Jota, ISBN 978-80-7462-315-8

 

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56
ZDROJE, STUDIE, PRAMENY A KNIHY, ANEB: Z ČEHO ČERPÁM!
7:39

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.