Kompletní “raw” sushi menu pro mlsouny


Tak přátelé, je to tady! Zdravá a úžasně chutná verze “RAW” sushi ala já 🙂 Nazvala jsem to přívlastkem “pro mlsouny” z naprosto jednoduchého důvodu. Příprava tohoto receptu je super zábavná, super chutná, super inspirujícísuper důvtipná a super lehce stravitelná. Kde jen začít …

Milovníci sushi mi určitě dají za pravdu, že doporučených 5 kousků na oběd rozhodně nestačí. Běžně jich nemáme problém spořádat 15 i více … Ehm … ten pocit v břiše je poté vážně k “nezaplacení” 😀 Lepkavá rýže je velmi těžká, leží v žaludku a v konečném výsledku nám přinese jen pomíjivou euforii z prvních pár soust a paralelně s tím i křeč v břiše. Takže jsem se tedy rozhodla zalehnout na matrace a vymyslet něco z opačné strany spektra. Musím se pochlubit, že se mi to povedlo a už se nemůžu dočkat, až si tento receptík připravíte sami.

Mou verzi sushi si můžete připravit ve třech verzích 🙂 (aby to nebylo málo složité) 🙂 Verze jsem pojmenovala:

  1. Zdravá sushi pochoutka (pouze květákové rolky s náplní dle vlastní chuti)
  2. Super zdravá sushi pochoutka (květáková rolka s náplní + domácí “wasabi” křen a domácí “nakládaný zázvor)
  3. Super KMN* zdravá sushi pochoutka (květáková rolka s náplní + domácí “wasabi” křen a domácí “nakládaný zázvor + domácí “sojová” omáčka)

Tak, a teď k onomu palčivému problému. Spousta sushi milovníků má tuto delikatesu za super light a zdraví prospěšnou. Znáte to: “Vždyť všichni japonci jsou tak hubení!“, “Přece je tam jen rýže a syrová ryba!“, “Ale oni se tím cpou pořád!“. Bohužel, musím vás vyvést z omylu. Tak v první řadě je třeba zmínit, že i v japonsku je sushi svátečním pokrmem. Tedy rozhodně pro Japonce není “denním chlebem” mít na oběd či večeři talíř sushi. Dále je třeba se pořádně zamyslet nad tím, co samotné sushi rolky obsahují za přísady. Samozřejmě záleží na typu sushi, který si buď objednáte či připravíte (sýr philadelphia, tempura, majonéza, smažená rybka a další přísady skutečně nejsou light), nicméně již v samotné rýži je onen problém: glykemický index 75? To je opravdu mnoho. Vystřelí vám z ní cukr až někam ke hvězdám, najíte se jí, přejíte te se jí a za chvíli máte zase hlad. Je mi to líto, ale je to tak (nezoufejte, tento příběh má šťastný konec 🙂 viz recept níže). Posledním velmi nepříjemným faktem je co k sushi běžně dostaneme, jako nepostradatelnou součást tradičního pokrmu. Jedná se o sojovou omáčku, wasabi pastu a nakládaný zázvor. Zdánlivě tak nevinné a zdravé přísady. Dobrá, nebudu to prodlužovat. Koukněte níže do odkazů na složení (prosím nekupovat :-))těchto pochoutek. Všechny pochybovače rovnou upozorním na to, že tyto přísady používají všechny sushi bary a sushi restaurace, které jsem doposavad navštívila. Pokud víte o nějaké, kde si připravují vlastní nakládaný zázvor či wasabi z pravého wasabi křene, budu velmi ráda 🙂

NAKLÁDANÝ ZÁZVOR – obarvený, “e” kořením dochucený kdysi čerstvý zázvor.

WASABI – prášek.

SOJOVÁ OMÁČKA – vybrala jsem značku kikkoman, tedy podle mě to nejlepší co je na našem trhu k dostání. Ostatní ani nemá cenu uvádět. Sojová omáčka obsahuje neskutečné množství soli, ale také lepku a geneticky modifikovné soji.

Mým cílem není vás vystrašit. Mým cílem je na toto pouze upozornit. Není to tak, že když tyto potraviny pozřete, tak je s vámi amen. Jen doporučuji a jim vyhýba a připravit si doma jejich čerstvé a velmi chutné alternativy. Jediné, oč vás žádám, je: Pokud se rozhodnete pro přípravu zdravého sushi ve variantě 1., tak používejte sojovou omáčku bez glutenu. Je naprosto stejné chuti a zároveň půjdete cestou nejmenšího zla 🙂

* kill me now

A na konec ještě jedna výhoda 🙂 Spočítejte si, na kolik vás přijde toto celkové menu, pokud si jej doma připravíte sami a nakolik vás přijde, pokud si ingredience nakoupíte v polotovarech. A to je také velmi příjemný bonus, nemyslíte? Jdem do toho …

INGREDIENCE

SUSHI: Model “RAW”

  • 1 střední květák
  • 1/2 broskve
  • 8 sušených nesířených švestek
  • stroužek česneku
  • 3 polévkové lžíce jablečného či rýžového octa (chuťově v tomto provedení lépe vynikne jablečný ocet)
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 6 – 7 plátků mořské řasy
  • na jemno nastrouhané plátky cukety, mrkve, tenké plátky hrušek, avokáda, lososa, řepy, ředkve (čehokoliv čím chcete sushi naplnit)

NAKLÁDANÝ ZÁZVOR

  • 1 menší palička čerstvého zázvoru
  • 3 polévkolé lžíce jablečného octa
  • šťáva z červené řepy (na obarvení: lze použít čerstvá řepa, ale nejlepší je použít nálev z řepy předvařené, vakuované)
  • špetka soli (čím jemnější sůl, tím lepší. Všeobecně doporučuji pro “RAW” pochutiny používat černou sůl)

“WASABI” KŘEN

  • 1/2 avokáda
  • 1/3 hrnečku na jemno nastrouhaného křenu
  • pár kapek rybí omáčky

SUPER HEALTHY “SOJOVKA” (udělejte do zásoby, v lednici na vás ráda počká)

  • 1/2 hrnečku silného vývaru (ideálně, lze nahradit vodou, ale ztrácí na chuti)
  • 2 lžíce balzamického octa
  • 2 čajové lžičky jablečného octa
  • 1 čajová lžíce medy/agáve sirupu/10 kapek stévie (vyberte si, co máte doma – stévie funguje dokonale, doporučuji pořídit)
  • 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře (čili větší špetka 🙂 )
  • 1/8 čajové lžičky sušeného česneku (čili větší špetka 🙂 )
  • 1/8 čajové lžičky sušeného zázvoru (rovněž větší špetka 🙂 )
  • 1/4 černé soli (ideláně)
  • 1 čajová lžička rybí omáčky

POSTUP

Vyhraď si cca 1 hodinu na přípravu, mentálně se připrav na super kulinářský zážitek, nervozitu nech v koutě a začni následujícím postupem: 1. připrav”sojovku”, 2. pokračuj wasabi křenem, 3. dej se do zázvoru, 4. začni kouzlit s květákem a vytvoř sushi v dokonalé verzi “RAW” (pokud se rozhodneš upustit od domácího zázvoru, wasabi i omáčky, tak ti bude bohatě stačit 20 minut, ale buďte odvážní a pojďte do toho! Chutná to dokonale a ušetříte svému tělu spoustu chemických přísad a konzervantů, které jsou v předpřipravených polotovarech jako doma).

1. “Sojovka”

Smíchej všechny ingredience v rendlíčku a VELMI lehce zahřívej na nejmírnějším ohni po dobu 5-ti až 10-ti minut. Nevař, ale zahřívej 🙂 Nezapomeň ochutnat, pokud ti příjde omáčka moc kyselá, tak přidej kapku medu a tak dále. Receptu se drž, ale jakmile ti vyhovuje trošku jiná (třeba sladší či ostřejší chuť), tak neváhej jet dle sebe. Musí to být zábava. Jakmile se ingredience spojí, tak vše přelij do pěkné sklenice, uzavři a nech vychladit v lednici. Co zbude, tak můžeš klidně uschovat na další recepty. Tato verze “sojovky” je super light pro vaše zažívání, k “RAW” sushi se báječně hodí.

2. “Wasabi” křen

Vydlabej si půlku avokáda na mixéru a přidej nastrouhaný křen se špetkou soli. Vše umixuj úplně dohladka. Ochutnej. Pokud pálí málo, přidej křen. Pokud pálí moc, přidej avokádo. Já do “wasabi” křenu přidávám i pár kapek rybí omáčky. Chutná mi to tak více. Také se vám může stát, že pasta je příliš hustá. V tom případě je třeba použít pár kapek vody. To vždy pomůže. Dejte ovšem pozor, aby vzniklá pasta nebyla až moc řídká. Vzniklo by vám tak něco jako “křenové quacamole” 🙂 a to nechceme.

wasabi

3. Nakládaný zázvor alias to musíte zkusit 🙂

Zázvor si očisti a škrabkou vytvoř teňoulinké plátečky. Nešetři, zázvoru není nikdy dost. Zalij zázvor v mističce jablečným octem, šťávou z červené řepy a přidej sůl (alternativně můžeš dodat i pár kapek stévie, výsledek pak bude sladší). Promíchej a nech marinovat. Doporučuji nechat v lednici minimálně 40 minut.

zazvorzazvor platkyzazvor nakládaný

4. Sushi ve verzi “RAW

Začneme nasládlou pastou, kterou budeme ochucovat květák. Umyj si mixér od wasabi a začni! Vhoď do misky broskvičku, švestky, jablečný ocet a rybí omáčku. Mixuj do hladka. Jakmile vznikne středně řídká pasta, tak máš hotovo a můžeš se vrhnout na květák. Ten si omyj, osuš a do větší mísy trhej květákové růžičky. Ty poté rozmixuj na drobivou směs (viz fotografie). Dávej si pozor, aby jsi z květáku neudělal kaši. Ale žádný stres, určitě se to povede. Ze syrového květáku bys kaši udělal jen tehdy, pokud by jsi mixoval skutečně velmi dlouho. Výslednou směs spoj s nasládlou pastou a promíchej.

platky zeleninysweet pasta

Dále již stačí jen škrabkou nastrouhat dlouhé zeleninové plátky a připravit si ingredience, jimiž chceš sushi plnit. Já jsem udělala několik variant v kombinacích:

– mrkev, cuketa, hruška, avokádo

-mrkev, cuketa, vařené kuřecí maso z vývaru, lehce potřeno wasabi pastou (ano, může se to zdát crazy a styl ala “Babica”, ale než mě ukamenujete, tak to vyzkoušejte, skutečně to chutnalo skvěle 🙂 )

– cuketa, vařená řepa,  čerstvá pažitka, avokádo

– bílá ředkev, broskev, avokádo

sushi

Všechny kombinace chutnaly moc dobře. Ale v tomto bodě musíte být kreativní a sushi naplňte tím, na co máte zrovna chuť a náladu. Tato část přípravy je ta největší zábava, tak si to užijte a popusťte uzdu vaší fantazii. Při rolování sushi postupujte klasickým způsobem tak, jak jste na to byli zvykli v klasické variantě s rýží. Nezapomeňte pořádně přitlačit na bambusovou podložku, aby byly rolky pořádně pevné a utáhnuté, tak jak má být. Hurá! Máte to 🙂 Rolky nakrájejte a naservírujte na talíř, který ozdobíte “wasabi” křenem. Vyjměte a vyždímejte zázvor, který se koupal v nálevu a rovněž jej položte na talíř. Šup do mističky se “sojovkou”, popadněte hůlky a dejte se do práce 🙂

Tedy: Přeji dobrou chuť a nezapomeňte vaše dílo vyfotit a poslat! Budu se těšit 🙂

sushi 2

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56

7 komentáře

Jana
Reply 21/07/2015

Máš skvelé nápady :) sushi nemam rada ale toto by som ochutnala :)

    Silvie
    Silvie
    Reply 21/07/2015

    Určitě vyzkoušej! Stojí to za to :-)

Krtek
Reply 21/07/2015

Květák místo rýže? Úžasné, už se nemůžu dočkat až to vyzkouším, děkuji Silvi!!

    Silvie
    Silvie
    Reply 21/07/2015

    Děkuji :-) !!! Není to zdaleka tak složité, jak se může zdát.

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.