ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!


Přátelé, tento článek pro vás bude zcela zásadní při dodržování nové (doufejme trvalé) životní etapy. Nákupní košík, nebo chcete-li nákupní seznam. Nebudu to prodlužovat. Začneme od podlahy…

“Jak se mám vyhnout lepku? Vždyť já složení potravin sleduju, je to všude!”

“Co mám dělat? Všude je přidaný bílý cukr a glukozo-fruktozovy sirup!”

“Mám pocit, že se nemůžu najíst! Vyvíjí to na mě tlak, co mám teda kupovat?”

V první řadě: trochu nadhledu, prosím 🙂 Nebojte se, nic není tak černé, jak se zdá. Tyto reakce slýchávám denně. Budu k vám tedy upřímná a opět vás trochu vystraším: ANO, MÁTE PRAVDU! Ad 1: lepek je skoro ve všem, AD 2: totéž platí o cukru i sirupu, AD 3: tlak to vyvíjí i na mě, jelikož je téměř nemožné vyhnout se zpracovaným potravinám. Jsou jimi doslova “přecpané” regály, jsou všude kolem, kam jen se v supermarketu podíváte. Zatím to nezní úplně dobře, že? Nevadí…

Pamatujte si, že být obklopen špatným jídlem není totéž jako být nucen ho jíst 🙂 Lepku, bílému cukru, glukózo-fruktozovému sirupu, kukuřičnému sirupu, geneticky modifikovanému škrobu a ostatním hanebnostem se dokážete vyhnout hravěji než si jen myslíte. Nezáleží na tom, že nás obklopují, stačí se kouknout pořádně a uvidíte, že zdravé, chutné a prospěšné suroviny jsou také k dostání v hojném množství, jen je často přehlížíme.

Základním pravidlem je VYHNOUT SE OBALŮM, PLECHOVKÁM, POLOTOVARŮM A ZPRACOVANÝM VÝROBKŮM. “Ty jsi blázen! Co mi tedy zbývá k jídlu?” Odpověď: Zbývají vám stovky potravin doslova v tisících kombinací. Všechny z nich po čertech zdravé. Nevidím jediný důvod, proč bychom měli kupovat balené potraviny v plastu, z konzervanty, se siřičitany, dusitany, emulgátory, barvivy a tak … 🙂 Čím méně jich v našem jídelníčku bude, tím lépe.

Nebudu dělat výčet toho co nesmíte. To je zbytečně negativní přístup, je to zbytečné. Naopak – napíši (určitě ne zcela kompletní) seznam toho, co 100% můžete. Naskytne se vám pohled na výčet potravin, které:

  • jsou nezpracované
  • nejpřirozenější pro náš organismus
  • nejlépe se tráví
  • jsou nabité vitamíny
  • plné enzymů
  • obsahují vlákninu
  • překypují proteiny
  • příznivě ovlivňují správný chod těla
  • jejich konzumace vede ke zlepše ní našeho fyzického i psychického zdraví a spokojenosti
  • a v neposlední řadě minimalizují všelijaké nemoci a zdravotní neduhy

Vnímejte následující výčet nejen jako jídlo. Zkuste jej pojmout v širší souvislosti jako NOVÝ ŽIVOTNÍ STYL. To co se snažím říci je: JÍDLO NENÍ VÁŠ NEPŘÍTEL, POKUD BUDETE DĚLAT CHYTRÁ ROZHODNUTÍ. KAŽDÝ JSME ORIGINÁL A KAŽDÝ SI ZDE MŮŽEME NAJÍT TO SVÉ. NEZNAMENÁ TO, ŽE SE MUSÍTE SLEPĚ DRŽET “MÝCH PRAVIDEL”, VYBERTE SI TO, CO VYHOVUJE PRÁVĚ VÁM, EXPERIMENTUJTE S CHUTĚMI, BAVTE SE, VYSTUPTE ZE SVÉ KOMFORTNÍ ZONY A PŘIPRAVTE SI POKRMY DOPŘEDU, UŽÍVEJTE SI JEJICH KONZUMACI, BUĎTE SAMI SEBOU A NASTARTUJTE SVŮJ ORGANISMUS JAKO NIKDY PŘED TÍM. COKOLIV SI ZDE NASTUDUJETE A PŘEČTETE SE STANE SKUTEČNOSTÍ VE CHVÍLI, KDY TOMU ZAČNETE VĚŘIT, PŘESTANETE POCHYBOVAT. DEFINUJTE TO, CO MÁTE RÁDI A “JEĎTE” PODLE TOHO. NEŘAĎTE SE DO ŠKATULEK. JEN SE ZKRÁTKA VYHÝBEJTE TOMU, CO VÁM SKUTEČNĚ ŠKODÍ – TOXICKÝM POTRAVINÁM, (nevěděla jsem, jestli to napsat, ale rozhodla jsem se, že ano) TOXICKÝM LIDEM a TOXICKÉMU PROSTŘEDÍ.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY, ANEB: MĚLI BY JSTE VĚDĚT

JÍDLO JE INFORMACE

PROČ JE TŘEBA “VYČISTIT” LEDNICI”

NÁKUPNÍ SEZNAM

Takže, jak to vidím s nákupním seznamem já?

TRH JA

BÍLKOVINY – ANO!

  • maso
  • ryby
  • mořské plody
  • vejce
  • vnitřnosti

Opět platí: čerstvé od pultu! Výčet výše nemá omezení. Jezte to, co vám chutná a co máte rádi. Hlídejte si ovšem množství (je rozdíl spořádat 300g ryby a 300g krkovice :-)). Neřadím zde uzeniny. To je velmi ošemetné téma. Pokud půjdete do uzenin, velmi bedlivě sledujte složení. Ptejte se na prodejně, chtějte bezlepkové varianty s obsahem masa minimálně 90%. Masné uzeniny obsahují dusitany, proto se jim já osobně vyhýbám.

Mé nejoblíbenější volby: vejce, krůtí a kuřecí maso, losos, korýši.

ZELENINA – ANO!

Nemá cenu zde uvádět všechnu zeleninu. Seznam je dlouhý a BEZ OMEZENÍ. Limitovat to, co nám dává příroda by bylo značně nelogické, nemyslíte? 🙂 Jediné rozdělení, které vám nabídnu je:

  1. Neutrální zelenina: Zde řadím vše, co nespadá do druhé kategorie – čili do “sacharidové zeleniny”. Tato sekce je nabitá vlákninou a vitamíny A, B, C a K. Má málo kalorií, tudíž JEZTE JI KDYKOLIV NA NI BUDETE MÍT CHUŤ A V JAKÉMKOLIV MNOŽSTVÍ! ŽÁDNÉ POČÍTÁNÍ A ODVAŽOVANÍ. Pár příkladů za všechny: Brokolice, květák, chřest, artyčoky, kapusta, zelí, všechny druhy salátů, papriky, růžičková kapusta, ředkvičky, ředkve, špenát, rukola, řeřicha, cuketa, lilek…ZELENINA
  2. Zelenina s vysokým obsahem sacharidů: “Sacharidová zelenina” bude v naší “dietě” nahrazovat všechny běžné pšeničné a zpracované přílohy, jako jsou: rýže, těstoviny, pohanka, jáhly, kus kus a další. Patří zde samozřejmě i hranolky, krokety, opékačky a další smažené potvory 😀 Původně jsem je nechtěla ani uvádět, ale pro jistotu jsou zde. Ze sachazidové zeleniny můžete připravit nesmírné množství úžasně chutných a barevných příloh, ale o tom v kategorii recepty. Sacharidová zelenina: Batáty, mrkev, řepa, celer, petržel, topinambur, všechny druhy dýní, černý kořen, maniok, pastiňák, kukuřice, cibule, česnek, v omezeném množství i brambory (pokud začínáte, brambory prozatím nevyřazujte, aby jste nedostali příliš velký “kulturně-jídelní šok” 🙂 ať se o bramborách říká cokoliv, pořád je to menší zlo než “typické” přílohy, které jsem jmenovala výše. Pokud se budete cítit zmateni tím, co je sacharidová zelenina a co ne. Zjednoduším vám to: SACHARIDY MÁ ZEJMÉNA VŠE CO ROSTE V ZEMI! Tedy: zelenina, kterou můžete vytrhnout ze země, to má sacharidy, tedy to vám poskytne dostatečné množství energie a tudíž nebudete unavení a klasické “přílohovky” vám nebudou chybět. Zařadit tuto zeleninu do jídelníčku je opravdu klíčové! Bez ní budete chodit, jako tělo bez duše a to nechceme 🙂KOŘENOVÁ II

KOŘENOVÁ

Do této kategorie zařadím i OLIVY, které jsou úžasně protizánětlivé a obsahují mimo jiné io zdraví prospěšné tuky

FAZOLE A LUŠTĚNINY – ANO, ALE S MÍROU!

Tady platí: nepřehánějte to, ale z jídelníčku je v žádném případě nevyřazujte. Vyhýbejte se variantám s konzerv (zbytečně vysoký obsah sodíku). S klidným srdcem kupujte sušenou variantu a namáčejte ji přes noc.

Mé oblíbené varianty: edamame fazole, cizrna, červené a černé fazole, čočka.

OVOCE – ANO, ALE S MÍROU!

Jezte to, které vám chutná. Zaměřte se na jablka a bobulovité ovoce (moje nejoblíbenější volba) jako jsou borůvky, maliny a jahody.

Fruktóza. čili zdravý cukr, který je v ovoci obsažen je pro naše tělo prospěšný. Jezte ovoce střídmě, do páté hodiny odpoledne. Večer se mu spíše  vyhýbejte – je zbytečné tělo zatěžovat příjmem kalorií ze sacharidů. Nechme tělo, ať se v tuto denní dobu soustředí na informace z bílkovin.

Čili: mějte na paměti, že ovoce patří k nutričně nejvyváženějším potravinám – jezte jej rozumně. Jablko denně je dle mého názoru téměř nutnost, zato 4 jablka, pomeranč, miska hroznového vína, hruška a 2 broskve už jsou přes čáru 🙂

Další věc, na kterou by jste si při konzumaci ovoce měli dávat pozor jsou pesticidy. Proto kupujte ovoce v BIO kvalitě. Nelekejte se vyšší ceny, v případě, že se neprojídáte ovocem od rána až do noci, tak vaše peněženka nezapláče. Dále pamatujte, že “BIO” bývá často spíše značkou, než-li zárukou. Co tím myslím? Jednoduše to, že BIO kvalita se vyplatí pouze v případě ovoce, které má tenkou slupku (jablka, hrušky, hroznové víno, broskve, jahody…). U druhů ovoce, jež mají hrubou slupku (pomeranče, mandarinky, banány, grepy, ananasy, kiwi, fíky, citrony, limetky, mango a avokado) je podle mě BIO kvalita blbost.

OVOCE

2 speciální skupiny: Rajčata a avokádo

Obě úžasné potraviny řadíme DO OVOCE, ačkoliv se s nimi setkáváme téměř výhradně v oddělení zeleniny. Rajčata jsou naprosto úžasná věc. Obsahují vysoké procento lykopenu (díky němuž jsou červená) a zabraňují tak stárnutí pleti, jež vzniká vlivem ultrafialového záření. Čili dámy: rajčata ke každému jídlu, co vy na to? 😀

Sušené ovoce: Pozor na něj. Střídmost, prosím! A to 10x tolik, co u ovoce čerstvého. Na jednu stranu je sušené ovoce bohaté na vitamíny, ale na druhou stranu překypuje cukrem. Pokud sníte 15 sušených švestek, tak je to naprosto totéž, jako by jste snědli 15 švestek čerstvých. Dostanete do těla stejnou nutriční “bombu”, akorát bez vody. Samozřejmostí je kupovat sušené ovoce v NESÍŘENÉ VARIANTĚ.

OŘECHY A SEMENA – ANO!

Opět není třeba vypisovat seznam. Všechny druhy jsou v pořádku.

Oříšky a semena jsou palivo! Pokud jste aktivní – nešizená hrst ořechů je pro vás ideální, pokud máte sedavé zaměstnání a moc se nehýbete, určitě je nevyřazujte z jídelníčku, ale jezte je spíše s mírou (krásně dochutí salát či vaši ovocnou svačinku). Například já jsem musela svůj denní přísun ořechů značně omezit, jelikož jsem si na nich vypěstovala regulérní závislost. Vzhledem k mým fitness aktivitám a cílům opravdu nebylo vhodné denně zkonzumovat 150 g para ořechů (mých nejoblíbenějších) či kešu (pěkně jsem se začla “kulatit” 🙂 ). Dejte si spíše méně! A pokud vás zrovna honí mlsná, tak si svačinku nastavte čímkoliv z neutrální zeleniny v neomezeném množství. Uspokojí to vaši chuť i vaši mysl – nebudete deprimovaní z toho, že na vás jdou chutě a já vám povoluji jednu hrstičku semínek. Takhle budete mít plný talíř a úsměv na tváři :-).

ZDRAVÉ TUKY – ANO!

Vzkaz pro ty, kteří se vyhýbají tukům, jak čert kříži: Bez tuku naše těla nemohou absorbovat většinu vitamínů, proto jsou pro nás zcela nezbytné! I přes to zde přicházím se seznamem olejů, které je vhodné používat, ale také se seznamem olejů, které patří rovnou do koše (nepřeháním).

DOBRÁ VOLBA:

při vysoké tepelné úpravě: kokosový olej, kokosové máslo, máslo ghee, palmový olej a s mírou i sádlo.

při nízké tepelné upravě či “raw”: avokádový olej, olivový olej, oleje ze všech druhů oříšků (vlašské ořechy, makadamové ořechy, mandle…), lněný olej, oříšková másla.

ŠPATNÁ VOLBA – DO KOŠE S NIMI:

Slunečnicový olej, řepkový olej, sojový olej, rýžový olej, stolní oleje a margaríny.

MLÉČNÉ VÝROBKY – ANO, ALE BUĎTE VYBÍRAVÍ!

Pokud se vyhnete klasickému kravskému mléku a smetanám (tyto potraviny nepoužívám vůbec a mých receptech a doporučeních je nikdy nenajdete), tak vás v konzumaci ostatních mléčných výrobků omezovat nebudu. Sáhněte vždy spíše po “farmářských typech”. Kefíry, jogurty, zákysy, tvarohy a další obdobné mléčné produkty, které obsahují živou mikroflóru používám běžně. Určitě zkuste přijít na chuť kozím a ovčím sýrům. Mě osobně přestaly kravské sýry úplně chutnat, a to díky tomu, že jejich kozí a ovčí souputníci mají o tolik zajímavější a specifickou chuť. Kravské sýry mě zkrátka začaly nudit.

Další skvělou volbou v této kategorii jsou fermentované sýry ať už kravské, ovčí či kozí. Jedná se například o: parmazán, sýr grana padano či pecorino.

!JEDNODUCHÝ NÁVOD CO A JAK ZKOMBINOVAT NAJDETE ZDE!

PS: Fotky zachycují atmosféru budapešťského zelinářského trhu. Pokud Budapešť navštívíte, tak určitě doporučuji navštívit. Opravdový zážitek 🙂

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56
ZDROJE, STUDIE, PRAMENY A KNIHY, ANEB: Z ČEHO ČERPÁM!
7:39

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.