ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!


Přicházím se zcela stěžejním a zdánlivě jasným návodem na to, jak si “poskládatváš talíř. Proč? Je to jednoduché. Základními kameny/pilíři vašeho zdraví jsou: bílkoviny (Maso, vejce, ryby, omezeně luštěniny), zelenina (neutrální i kořenová, jež zastupuje v našem jídelníčku “klasické” přílohy) a správné tuky. Z těchto pilířů budeme čerpat potřebné vitamíny, minerály a další látky, díky kterým bude naše zdraví (fyzické i psychické) prosperovat.

Pokud si vyberete ty správné potraviny (nerafinované, přírodní, čisté, jednoduché), naservírujete si je ve správný čas (co 4 hodiny – snídaně, oběd, svačinka, večeře) a ve správném složení (viz níže), tak záhy pocítíte tu neskutečnou změnu. Stojí to za to 🙂

Únava – zmizí.

Návaly hladu – zmizí.

Náladovost – zmizí.

Chutě – zmizí.

Pocit úzkosti – zmizí.
FOTO3

VODA

“Kopni tam vodu…”

Hlídejte si pečlivě váš pitný režim. Díky správnému příjmu tekutin můžeme podpořit funkci metabolismu. Proto denně vypijte minimálně 2,5 litru vody či bylinkového neslazeného čaje. Doporučuji před každým jídlem vypít na lačno sklenici vody. Během jídla a bezprostředně po jídle nepíjte. Nezchte žaludek v klid strávit potravu. Tímto jednoduchým krokem podpoříte trávení a  i hubnutí (to je vždy milá zpráva 🙂 ).

ZAČNĚTE BÍLKOVINOU

“Flákota, vejce, rybka…”

“Konstrukci” vašeho talíře začněte zdrojem bílkovin! Bílkoviny nesmí chybět v žádném chodu. V závislosti na vašich konkrétních potřebách (tzn.: snažíte-li se o snížení váhy, nabrání svalové hmoty, detoxikaci nebo třeba jen chcete mít složení talíře prostě v pořádku) se množství bílkovin pohybuje v rozmezí cca 100 – 160 g. Pokud vaříte podle receptu, tak zkrátka množství masa (či jiné bílkoviny) snižte nebo zvyšte. Je to prosté. Pokud je vám vyloženě proti srsti (třeba jako mě) si maso odvažovat a lpět na každém gramu, tak použijte pravidlo dlaně. Bílkovina živočišného původu (maso, vejce, ryba) by měla zhruba odpovídat velikosti vaší dlaně či o něco málo více (například u mořské tresky, které si s klidným srdcem můžete dopřát více).

PŘIDEJTE ZELENINU

“Na oběd půlku kořenové/sachridové a půlku neutrální. Na večeři jen neutrální…”

Druhou půlku talíře směle vyplňte zeleninou. Půlkilovka zeleniny? Proč ne! Nasytí vás, poskytne vám vitamíny, vlákninu a spoustu dalších benefitů. Volba úpravy je jen na vás. Vždy doporučuji zeleninu upravovat co nejméně. To znamená, zkuste se naučit zeleninu vychutnávat ve své nejpřiroztenější podobě, tedy syrovou (RAW). V této formě vám dodá “své nejlepší” a podle mě i nejlépe chutná 🙂

Aby to nebylo příliš jednoduché, připomenu vám, že je třeba rozlišit mezi kořenovou a neutrální zeleninou. Rozdělení je primitivní:

Kořenová zelenina

Co zde patří? Vše co roste pod zemí (batáty, maniok, černý kořen, mrkev, celer, petržel, řepa…).

Kdy ji jíme? Na snídani, oběd, v menší míře na svačinku.

Kolik je správné množství? Doporučuji použít pravidlo hrnku.

Proč? Obsahuje sacharidy, škrob, čili více energie, kterou potřebujeme v dopoledních hodinách a po obědě.

Kořenovou nebo chcete-li sacharidovou zeleninu nesmíme vynechat! Bez sacharidů budeme bez energie. Bez energie se budeme cítit blbě. Když se budeme cítit blbě neprospěje to nám ani nikomu v našem okolí. Aneb: vypustím-li kořenovou zeleninu, tak rovnou zapomenu na efektivní práci a jakýkoliv užitek. Budu jak tělo bez duše. Proto mějte na paměti: sacharidy potřebujeme, jsou pro nás palivem!

Neutrální zelenina

Co zde patří? Vše ostatní.

Kdy ji jíme? Kdykoliv.

Kolik je správné množství? Dle vaší chuti, dopřejte si neomezeně.

ZAKONČETE SPRÁVNÝMI TUKY

“Olivový olej, oříškový olej, semínka, avokádo…”

Celý proces završíme (bez výjimky) přidáním správných tuků. Množství tuku záleží na vašich konkrétních cílech (tzn.: snažíte-li se o snížení váhy, nabrání svalové hmoty, detoxikaci nebo třeba jen chcete mít složení talíře prostě v pořádku) a na obsahu tuku ve všem zdroji bílkovin. Příklad: Koupíte-li pěknou bio krkovičku (vysoký obsah tuku v mase) – v pořádku. Na tučném mase není nic špatného. Nicméně množství přidaného zdravého tuku snížíte. Naopak bude-li se podávat bílá ryba či bio kuřecí steak (nízký obsah tuku v mase), tak množství přidaného zdravého tuku musíte zvýšit. Průměrné množství je na příklad 1 plná polévková lžíce olivového oleje, malá hrst semínek či 1/3 avokáda.

Pokud uvažujete o tom, že tuky pro jistotu vypustíte, aby jste snížili kalorickou hodnotu vašeho pokrmu, tak na to, prosím, rovnou zapomeňte. Drtivá většina vitamínů je rozpustná v tucích. Proto pokud tuk vynecháte, všechna ta snaha a benefity z barevné zeleniny jsou v tahu. Tuk je nedílnou součástí vašeho jídla. Tečka 🙂

“Bílkoviny: pravidlo dlaně. Bílkovina živočišného původu (maso, vejce, ryba) by měla zhruba odpovídat velikosti vaší dlaně či o něco málo více!”

“Zelenina: Kořenovou nebo chcete-li sacharidovou zeleninu nesmíme vynechat! Bez sacharidů budeme bez energie. Bez energie se budeme cítit blbě. Když se budeme cítit blbě neprospěje to nám ani nikomu v našem okolí. Při servírování použijte pravidlo +/- hrnku!”

“Drtivá většina vitamínů je rozpustná v tucích. Proto pokud tuk vynecháte, všechna ta snaha a benefity z barevné zeleniny jsou v tahu. Tuk je nedílnou součástí vašeho jídla! Průměrné množství je na příklad 1 plná polévková lžíce olivového oleje, malá hrst semínek či 1/3 avokáda!”

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ZDROJE, STUDIE, PRAMENY A KNIHY, ANEB: Z ČEHO ČERPÁM!
7:39

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.