“RAW” sushi vol II.: Brokolicový základ s krenovocuketovou pastou a lososem


Tak a je to tady, pokračování ságy o “RAW” sushi. Tentokrát ve verzi s brokolicí. Pokud jste ještě nečetli a nezkoušeli mé květákové provedení, tak neváhejte a koukejte ZDE. Krom receptu tam dohledáte pár dobrých rad, čemu a proč se při výběru sushi vyhnout 🙂 Tento recept byl z počátku spíše kulinářským pokusem, ze kterého se vyklubala naprostá lahůdka. Kdo by řekl, že kombinace sladké meruňkové pasty, syrové brokolice a cuketovo-křenové náplně bude tak úžasná? Mňam. Chuť je lehce pikantní a štiplavá, ale sladký ton čerstvého ovoce ji nádherně dokresluje! Pokud máte rádi změnu a klasické wasabi je pro vás ostré až moc, tak nedělejte stejnou chybu jako já a připravte si cuketovo křenové pasty více. Je o mnoho jemnější než klasické wasabi a krásně se k tomuto receptu hodí (nejen jako náplň, ale i jako “příloha vedle”).
rolky

INGREDIENCE

SUSHI: Model „RAW“

  • 1 brokolice
  • 2 meruňky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce jablečného či rýžového octa (chuťově v tomto provedení lépe vynikne jablečný ocet)
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 5 plátků mořské řasy
  • na jemno nastrouhané plátky cukety, mrkve, tenké plátky hrušek, avokáda, lososa, řepy, ředkve (čehokoliv čím chcete sushi naplnit – MÁ VOLBA BYLA CUKETOVO-KŘENOVÁ PASTA A ČERSTVÝ LOSOS)

CUKETOVO-KŘENOVÁ PASTA

  • 1/3 avokáda
  • 1/3 střední cukety
  • 1 či 2 cherry rajčátka
  • 1 čajová lžička vinného octu
  • 1/2 hrnečku na jemno nastrouhaného křenu
  • 1 lžíce rybí omáčky

NAKLÁDANÝ ZÁZVOR

  • 1 menší palička čerstvého zázvoru
  • 3 polévkolé lžíce jablečného octa
  • šťáva z červené řepy (na obarvení: lze použít čerstvá řepa, ale nejlepší je použít nálev z řepy předvařené, vakuované)
  • špetka soli (čím jemnější sůl, tím lepší. Všeobecně doporučuji pro „RAW“ pochutiny používat černou sůl)

SUPER HEALTHY „SOJOVKA“ (udělejte do zásoby, v lednici na vás ráda počká)

  • 1/2 hrnečku silného vývaru (ideálně, lze nahradit vodou, ale ztrácí na chuti)
  • 2 lžíce balzamického octa
  • 2 čajové lžičky jablečného octa
  • 1 čajová lžíce medy/agáve sirupu/10 kapek stévie (vyberte si, co máte doma – stévie funguje dokonale, doporučuji pořídit)
  • 1/8 čajové lžičky mletého černého pepře (čili větší špetka :-) )
  • 1/8 čajové lžičky sušeného česneku (čili větší špetka :-) )
  • 1/8 čajové lžičky sušeného zázvoru (rovněž větší špetka :-) )
  • 1/4 černé soli (ideláně)
  • 1 čajová lžička rybí omáčky

POSTUP

Vyhraďte si cca 1 hodinu na přípravu, mentálně se připravte na super kulinářský zážitek, nervozitu nechte v koutě a začněte následujícím postupem: 1. připravte si “sojovku“ (pokud se nerozhodnete pro její připravenou BEZGLUTENOVOU variantu), 2. pokračujte cuketovo křenovou pastou, 3. dejte se do zázvoru, 4. začněte kouzlit s brokolicí a vytvořte sushi v dokonalé verzi „RAW“ (pokud se rozhodnete upustit od domácího zázvoru, wasabi i omáčky, tak vám bude bohatě stačit 20 minut, ale buďte odvážní a pojďte do toho! Chutná to dokonale a ušetříte svému tělu spoustu chemických přísad a konzervantů, které jsou v předpřipravených polotovarech jako doma).

1. „Sojovka“

Smíchejte všechny ingredience v rendlíčku a VELMI lehce zahřívejte na nejmírnějším ohni po dobu 5-ti až 10-ti minut. Nevařte, ale zahřívejte :-) Nezapomeň te ochutnat, pokud vám přijde omáčka moc kyselá, tak přidejte kapku medu a tak dále. Receptu se držte, ale jakmile vám vyhovuje trošku jiná (třeba sladší či ostřejší chuť), tak neváhejte “jet” dle sebe. Musí to být zábava! Jakmile se ingredience spojí, tak vše přelijte do pěkné sklenice, uzavřete a nechte vychladit v lednici. Co zbude, tak můžete klidně uschovat na další recepty. Tato verze „sojovky“ je super light pro vaše zažívání, k „RAW“ sushi se báječně hodí. Mňam.

2. Cuketovo-křenová pasta

Vydlabejte si 1/3 avokáda do mixéru a přidejte nastrouhaný křen se špetkou soli či rybí omáčky a lžičkou vinného octa. Cuketku a cherry rajčátka si očistěte, nakrájejte na menší kousky. Šup s nimi do mixéru za ostatními. Umixujte úplně dohladka. Ochutnejte. Pokud pálí málo, přidejte křen. Pokud pálí moc, přidej avokádo či cuketu. Já do pasty přidávám i pár kapek rybí omáčky. Chutná mi to tak více. Je možné, že se vyskytnout i další “nesnáze”: pasta bude příliš hustá. V tom případě je třeba použít pár kapek vody. To vždy pomůže. Dejte ovšem pozor, aby vzniklá pasta nebyla až moc řídká. Vzniklo by vám tak něco jako „křenové quacamole“ :-) a to nechceme. Vzhledem k tomu, že pasta obsahuje cherry rajčátko a kapku vinného octa, tak by se to nemělo stát, ale pro jistotu…

ck pasta

ck pasta2

3. Nakládaný zázvor alias to musíte zkusit :-)

Zázvor si očistěte a škrabkou vytvořte teňoulinké plátečky. Nešetřete, zázvoru není nikdy dost. Zalijte zázvor v mističce jablečným octem, šťávou z červené řepy a přidejte sůl (alternativně můžete dodat i pár kapek stévie, výsledek pak bude sladší). Promíchejte a nechte marinovat. Doporučuji nechat v lednici minimálně 40 minut.

zazvorzazvor platkyzazvor nakládaný

4. Brokolicové sushi ve verzi „RAW

Začneme nasládlou meruňkovou pastou, kterou budeme ochucovat brokolici. Umyjte si mixér od wasabi a začněte! Vhoďte do misky meruňky, jablečný ocet, rybí omáčku a česnek. Mixuj do hladka. Jakmile vznikne středně řídká pasta, tak máte hotovo a můžete se vrhnout na brokolici. Tu si omyjte, osušte a do větší mísy trhejte brokolicové růžičky. Ty poté rozmixujte na drobivou směs (viz fotografie). Dávejte si pozor, aby jste z brokolice neudělal kaši. Ale žádný stres, určitě se to povede! Ze syrové brokolice by jste kaši udělali jen tehdy, pokud by jste ji mixovali skutečně velmi dlouho. Výslednou směs spojte s nasládlou pastou a promíchejte.

základ

zaklad 2

brokolice

Sushi naplňte brokolicovým základem, cuketovo-křenovou pastou a plátky lososa. Tato část přípravy je ta největší zábava, tak si to užijte a popusťte uzdu vaší fantazii. Při rolování sushi postupujte klasickým způsobem tak, jak jste na to byli zvykli v klasické variantě s rýží.

losos

Nezapomeňte pořádně přitlačit na bambusovou podložku, aby byly rolky pořádně pevné a utáhnuté, tak jak má být. Hurá! Máte to :-) Rolky nakrájejte a naservírujte na talíř, který ozdobíte dle vaší fantazie. Vyjměte a vyždímejte zázvor, který se koupal v nálevu a rovněž jej položte na talíř. Šup do mističky se „sojovkou“, popadněte hůlky a dejte se do práce :-)

Tedy: Přeji dobrou chuť a nezapomeňte vaše dílo vyfotit a poslat! Budu se těšit :-)

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56

3 komentáře

Tino
Reply 23/07/2015

Otevři si restauraci, přijdu :D

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.