PŠENIČNÝ DEBAKL II.: KDO JE PŘIPRAVEN NENÍ ZASKOČEN


Část druhá našeho pšeničného debaklu bude pojednávat o tom, na co je třeba se připravit, pokud se vydáte mou cestou a vyřadíte z jídelníčku obiloviny. Na rovinu říkám, že to rozhodně není jednoduchá cesta. Ani ne tak proto, že by jste byli málo odhodlaní. Velkou a významnou roli tady sehrává tlak okolí. Říkám tomu přímý a nepřímý tlak 🙂 Je třeba se tedy připravit na to, že celý proces bude neustále podrobován zkouškami, aneb: kdo je připraven, není zaskočen 🙂

  1. Přímý tlak: vliv rodiny, přátel, kolegů a lidí, se kterými se běžně potkáváte
  2. Nepřímý tlak: supermarkety přecpané lepkovými regály a restaurace, které se horko těžko vypořádali s problematikou označování alergenů v jídlech (ta malá čísla za každým pokrmem 🙂 )

Nicméně, aby jste věděli, jak úžasná změna to je, tak si zopakujeme, co všechno vám přinese…

CO VÁS ČEKÁ

vymazano

3 – 2 – 1 START

Jak začít

Máte stanovený cíl, vyklizenou ledničku, nové potraviny ve spíži, správnou dávku odhodlaní a pozitivní nálady! Právě jste oficiálně začali s novou etapou. Vše je krásné, růžové a tak dále. Byla bych hrozně ráda, kdybych mohla v tuto chvíli připsat něco ve stylu “a žili spolu šťastně až do smrti…” 🙂 Bohužel. Ano – všechno co jsem výše uvedla zcela jistě potřebujete a máte, nicméně je třeba se připravit na vše co vás může zaskočit. Nebojte, není toho moc 🙂 Ale znova opakuji, kdo je připraven není zaskočen!

Staňte se součástí skupiny!

Cílem je, aby jste se necítili sami. Takových nadšenců jako vy je obrovská spousta. Jen se s nimi spojit. Nepodceňujte sílu “společnosti” 🙂 V takovéto skupině si můžete sdělovat pocity, nebudete v tom sami, můžete se navzájem inspirovat a doporučovat si různé recepty! Pokud žádnou skupinu či komunitu nenajdete, tak mail na zdravajsikrasna.cz máte, klidně pište  🙂

Zaznamenávejte!

Součástí celého procesu je i naučit si připravovat jídlo sám, a to nejen pro sebe, ale i pro zbytek rodiny. Proto si pořiďte váš osobní blok a každý váš recept si poznamenejte. Někdy stačí třeba napsat jen jednu větu, která vás příště nakopne! Pamatujte, že papír snese všechno. Dělejte si jednak pěknou osobní sbírku a druhak se inspirujte na internetu (někdy nemá smysl za každou cenu vymýšlet něco, co už někdo před vámi vymyslel lépe 🙂 ). Receptů najdete všude velkou spoustu. Pokud se vám nechce hledat, tak stačí kliknout výše. Semnou si taky můžete něco uvařit 🙂

Nebuďte bláhoví! Aneb: touha po pečivu ještě nespí…

Pravdou je, že celý proces odvyknutí si nějakou dobu trvá. Nebojte, myslím, že když vám řeknu, že se jedná o jeden měsíc, tak to bude až moc. Tělo se zprvu brání (je závislé), ale velmi brzy příjme nový způsob stravy. Bude totiž velmi spokojené s tím, co mu tam dolů posíláte. V tomto řekněme kritickém období buďte, prosím, připraveni na všechna pokušení. Firemní večírky, pozvání na rande, rodinné oslavy. Musíte si pamatovat proč! Pokud víte proč, zvládnete jakékoliv jak! 🙂

Buďte důslední, ale netýrejte se!

Toto pro vás musí být pravidlem! Pokud se budete týrat myšlenkami a nebudete si jistí v kramflecích, tak to povede akorát tak k demotivaci a zhacení celého procesu. To nechcete. Psychika tady hraje prim! Pokud se necítíte dobře, tak se musíte zastavit, cíleně se uklidnit a zopakovat si znova důvody, proč jste začali a kam chcete jít. Ono se nic nesmí tlačit na sílu. To ovšem neznamená, že se začnete vymlouvat a omlouvat své neúspěchy. To s tím nemá nic společného 🙂 Chci říct, že pozitivní přístup a otevřená hlava je opravdu velmi stěžejní záležitostí. Možná i tou nejstěžejnější. Pokud jste “zhřešili”, říkám: no a co? Stane se. Pokud opravdu chcete, tak se tyto vaše “švindlovací” a zcela lidské tendence budou zmenšovat. Nic se neděje. Prostě se do toho opřete!

Musíte si pamatovat proč! Pokud víte proč, zvládnete jakékoliv jak!

Okolí vás vždy nepodpoří!

Tak. A je to tady. Nepochopení okolí. Téma na samostatný článek. Můj dědeček vždycky říkal: “jak to říct a nic nedat“… Nevím,co to přesně znamená, ale pokusím se to prostě napsat co nejjasněji: člověk, který v dnešním světe odmítne lasagne, knedlík a nejí chleba je prostě “k nelibosti“(velmi mírně řečeno 🙂 ). Tím, že děláte opak toho, co ostatní považují za zcela normální, bude méně či více často (velmi bych vám přála, aby to bylo spíše výjimečně či nikdy) terčem divných poznámek, nepodporujících řečí, úšklebků a také výsměchu (takto se strach okolí projevuje nejčastěji – “vtipnými poznámkami” 🙂 ) Prosím, mějte trochu nadhledu. Nemějte to okolí za zlé. Brání se, protože nechce pochopit vaše “proč“. Dobrou zprávou je, že každý je za svůj osud zodpovědný sám, a proto si i vy v tuto chvíli vystačíte sami a prapodivné poznámky odrazíte s úsměvem. Pokud nebudete chtít – nedotknou se vás 🙂 Veřte mi, že vím, o čem je řeč. Jak jsem tuto situaci vyřešila já? Mé blízké okolí (které opravdu nechce slyšet půl slova k jejich “moučnému životu” 🙂 )se s mým životním stylem asi srovnalo. Nepodporují mě, snaží se tvářit “jako bych byla normální” (díky bohu za ty dary!) 😀 Druhá skupina osob, do které patří můj milovaný manžel a moji nejlepší přátelé se vždy zajímaly o důvody změny životního stylu a jídelníčku, podporovali mě, projevovali mi lásku, a proto komunikace s nimi byla radost! Potom je tu třetí skupina osob – osob, které vás poznají ve chvíli, kdy jste již “v procesu”. S těmi je to nejjednodušší. Těm nemusíte nic vysvětlovat (pokud vyloženě neoplýváte horlivým nadšením a nechcete :-)). Zkrátka toto jídlo nemáte rádi. A je to…

Výjimka potvrzuje pravidlo: Lhát se nemá!

Pokud se dostanete do nepříjemné situace, kdy jste třeba nuceni jíst objednané jídlo (například firemní oběd), tak není nic jednoduššího, než říci, že máte na tuto potravinu alergii, nebo že vám po tomto jídle není dobře (což bude většinou i holá pravda). Garantuji vám, že se vás již nikdo nebude dotazovat ani vás přesvědčovat “o své pravdě”. Co tím chci říct? že lhát se nemá, ale v této ojedinělé situaci to máte povoleno 🙂

Až s tím vyjdete na veřejnost…

Tak se připravte, že téměř každý z vašeho okolí (i ti, kteří na to zdaleka nevypadají a nikdy by jste to do nich neřekli) se na chvíli stanou velmi světáckými nutričními odborníky. Ten četl toto, tento zná tyhle módní výstřelky, ten slyšel jak to škodí zdraví, ten to už zkoušel a litoval, A tento dokonce zná někoho KDO NA TO UMŘEL! Klid. Hlavně klid. Tamten četl něco jiného než si myslí, tamten neví o čem je řeč, tento to slyšel od prvního, tamten to nezkoušel a nikdo neumřel. Trochu nadhledu a jděte směle za svým cílem 🙂 Je to opravdu krásná cesta. Nikdy v životě jsme se doma necítili tak úžasně.proc jak final

Share Button
  • Srpen 19, 2015
  • 1
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

6 komentáře

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.