pošli tam infomaci aneb: timing, kvalita a otevřená mysl


Následující řádky, prosím, čtěte opravdu velmi pozorně. Jedná se o nejzákladnější část vašeho nového životního stylu. Pokusím se to pojmout úderně a jasně. Tedy: Jdeme na to 🙂

JÍDLO JE INFORMACE: TIMING

Ať chceme či nikoliv: vše co sníme, vše co projde našimi ústy do žaludku dává tělu jasnou informaci o tom, jak má s příslušným chodem nakládat. Představme si na chvíli, že vaše tělo si umíbrblat” samo pro sebe, a může tak komentovat cokoliv, co jste právě pozřeli. Co si asi tak může říkat?Co třeba pár příkladů za všechny…

  • 13.00 hodin: “Hmmm! Tak velká kuřesí prsíčka s brokolicí na páře! Tak z masové bílkoviny budu regenerovat svalstvo, energii asi nepotřebuješ a brokolice? Škoda, že tam nebyl žádný správný tuk, abych z ní mohlo vstřebat vitamíny. Budu ji tedy ignorovat.” Na oběd přijmete flákotu masa a zeleninu na páře v domnění, že jste právě spořádali “super zdravý a low fat” obídek, ale skutek utek! Na oběd máte tělu říci: “funguj! Tu máš sacharidy, dej mi energii, jelikož potřebuji ještě půl dne pracovat.” Tímto obědem jej úplně zmatete. Tělo nebude mít energii z čeho čerpat, jelikož úplně chybí sacharidy. Neutrální zelenina ve formě brokolice je rovněž k ničemu, jelikož jste zapomněli přidat třeba jen lžíci olivového oleje, díky němuž by žaludek mohl vstřebat alespoň potřebné vitamíny.
  • 20.00 hodin: “Kešu oříšky? Jo, proč ne. A další para ořechy? A ještě vlašské? Tak dobře. Spooousta energie z mono-nenasycených tuků. Asi se chystáme někam na tůru. Budeme potřebovat hodně energie, ale opravdu hodně!” Možná jste si dali super svačinku k večernímu filmu, možná jste i celý den jedli ukázkově a šli všem příkladem. To je teď bohužel k ničemu. Pokud na večer příjmete takovou kalorickou bombu, tělo nemá nejmenší šanci s přijatou energií adekvátně naložit. Vše půjde rovnou do tukových zásob, ale ještě před tím se vám žaludek odvděčí těžkostí, tělo zasáhne ve formě letargie a nepříjemný pocit je na světě. Všechno proto, že jste zkrátka neodhadli velikost porce a čas, kdy si tuto jinak skvělou pochoutku dopřát.
  • 22.00 hodin: “Ooo, ovoce! To mám rádo. Je pěkně sladké. V pořádku, pošlu tedy organizmu energii ze získaného cukru.” V tuto denní dobu tělu řeknete, že potřebuje energii. Když ovšem jdete záhy spát, tak se energie uloží do tukových zásob, jelikož vy jste ve stavu regenerace těla.
  • 17.00 hodin: “No konečně! Celý den jsem čekalo na nějaké jídlo. Co to máme? Střední kousek libového masa a sladké brambory se salátem. Výborně! To si dám. Velmi zdravá kombinace. Ale nevím co bude, co když zase dlouho nepřijde nic dalšího? Raději to uložím celé do tuků!” Váš pozdní oběd, kterému před tím předcházel jeden pribiňáček či hruška, je sice nutričně vyvážený, zato opravdu zle načasovaný. Tělo je opět zmatené a bez ohledu na vaši snahu: ukládat se bude do tuků.
  • 9.00 hodin: “Halooo! Je čas na snídani! Co to měl znamenat ten jeden bílý odtučněný jogurt? To mám tu trošku bílkovin využít ke správné svalové funkci? Raději ne. Pochop, že hladovím! Dobře, jestli zase musím žadonit o jídlo tím, že tě bude bolet hlava a budeš ospalý: ok!” Další příklad toho, kdy tělo navnadíme a myslíme si “bůh ví jak” nám jeden bílý jogurt na snídani stačí. Vše tomu nasvědčuje. První hodinu nás zasytí a hlad nemáme, takže je to v pořádku, ne? A pak to přijde. Fyzická nevolnost, psychická nepohoda či zkrátka jen vlčí hlad a první “přejedení se dne”. Vše v důsledku špatné informace, kterou jsme tělu dali.
  • 15.00 hodin: “Mááááám hlad! Zase mááááám hlad! Je mi jedno, že byl před hodinou oběd! Plný talíř rizota mi nestačil! Ja chci další pořádné jídlo. Dej mi sladké, dalo bych si zákusek. Ne! Pringels. Kup mi pringels. A nějaké ovoce, to je zdravé, nebo mi dej třeba…” Takže: rýže, jako jeden z předních “sacharidových zástupců”, kteří nás mají zásobit energií, by měla být absolutně v pořádku, ne? Bohužel. Čas oběda byl správný, přemýšleli jste dobrým způsobem, chtěli jste tělu dopřát palivo, aby jste mohli “fungovat” v práci či během jakékoliv denní činnosti co nejdéle. I přesto je vše zase špatně, jak to? Jednoduše jako ve všech případech výše: Glykemický index rýže vám vystřelil krevní cukr někde k výšinám. Ten ovšem stejným způsobem, jako vyletěl, tak se i snesl dolů a vy máte zakrátko hlad. Nebo dokonce (což je horší, jelikož se tak snadněji přejíte) chuť! Zkrátka: rýže byla špatnou informací, jelikož nám rozkývala krevní cukr, jako na horské dráze.

Chápu, že v tuto chvíli snad ani nechcete číst dále s tím, že tuto vědu nikdy nepochopíte. Možná si i myslíte, že jste ztracený případ. Že pro vás “nějaký nový životní stylnemá význam. Třeba cítíte i strach, že vás budu nutit se v něčem omezovat či dokonce budu chtít, aby jste se změnili vy sami. Já reaguji: TROCHU NADHLEDU, PROSÍM! 🙂 NENÍ TO ZDALEKA TAK SLOŽITÉ JAK SE ZDÁ. Naopak. Je to jasné a jednoduché. Pochopí to každý. Jakmile se začnete řídit podle několika mých pravidel (velmi liberálních pravidel :-)), která se dají dodržet velmi snadno, tělo se vám odvděčí. Poděkuje vám za správnou informaci, vykouzlí vám úsměv na tváři a ubere centimetry v pase. Pokud budete hodně chtít, tak vám i dopomůže k vyrýsovanému pěkně “buclatému” svalstvu. Ale o tom až později 🙂

JÍDLO JE INFORMACE: PRAVIDLA

Dámy a pánové, držte si klobouky – začínáme…

AD1:

Načasování všechno. Tento fakt zkrátka nemůžeme obejít, i kdybychom 100x chtěli. Prosím, pokud vás již teď napadá takový nesmysl, jakože na jídlo nemáte čas, nemáte po ránu hlad (a bla bla bla): budu asi dost nekompromisní a možná i trošku tvrdá. Jsou to výmluvy. Takové a jiné jim podobné slýchávám denně a pokaždé se mi podařilo vyvést neposedného jedlíka z omylu. Jídlo nás udržuje při životě a na udržení se při životě má čas skutečně každý. Bez výjimky 🙂

Ideální rozložení chodů je: JÍST 4x DENNĚ CO 4 HODINY. Dle mých zkušeností (věřte, že jsem opravdu vyzkoušela spoustu tipů, návodů a rad) je jíst se hodinovým rozestupem to nejlepší co pro sebe můžete udělat. Hlad mít nebudete. Pokud se budete držet skladby jídelníčku viz níže, tak se vám metabolismus stabilizuje a na návaly hladu zapomeňte 🙂  Každý jíme v jinou dobu, o tom se nebudu přít, ale to je ve své podstatě jedno. Podstatné je, že budete dodržovat ony 4-hodinové rozestupy. Váše chody se budou sestávat ze snídaně, oběda, dopolední svačiny a večeře. Držte se BEZ VÝJIMKY následujícího:

  • Musíte snídat
  • 4 chody za den, 4 hodiny rozestup
  • nejíst po 21 hodině (jsem benevolentní, viďte :-))

Tím docílíte toho, že budete mít stabilizovaný krevní cukr, vaše hormonální nerovnováhy se stabilizují, nebudete mít hlad, přestanete se přejídat a díky tomu všemu zhubnete. Tradiční koncept 6-ti malých jídel za den, je dle mého názor holý nesmysl. Vysvětlím: je zcela zbytečné tělo celý den zatěžovat jezením. Je zcela zbytečné stále udržovat naše hormony, zejména inzulín, na pozoru. Tyto “manýry” již dávno dávno zavedli kulturisté. Udělali tak proto, aby do svých jídej vtěsnali co nejvíce kalorií. Nechápu, jak se z toho později stal téměř světový hubnoucí trend. Přijměte nový 4-hodinový jídelní režim: docílíte stabilní hladiny inzulinu v krvi a zároveň tak nebudete působit výkyvy v hormonech ůhladu” (ghrelin).

logo 3

Nyní víte KDY jíst. Teď se zaměříme na stejně důležitou věc a tou je: CO jíst.

AD2:

SNÍDANĚ: vláknina a sacharidy

Ráno se potřebujeme nastartovat. dát tělu palivo a vlákninu, s menším obsahem bílkovin. ČILI V DOBĚ SNÍDANĚ se zaměřte zejména naVLÁKNINU a SACHARIDY. To znamená kořenová zelenina a ovoce! Zapomeňte na stereotypy a vyměňte klasický chléb, cerálie a vločky za přírodní kořenovou zeleninu a ovoce s vysokým obsahem sacharidů, přidejte kvalitní šunky či sýry, vejce, farmářský jogurt s živou kulturou, geneticky nemodifikované sojové produkty, oříšky a semínka. Máte TOLIK možností! Jezte to co máte rádi, dopřejte si hojně! Ráno by jste měli mít své největší (či přesněji nutričně nejhodnotnější) jídlo! Nebojte se experimentovat, nebojte se! Budu vás inspirovat v tom jakým způsobem “kořenovku” připravit tak, aby vám snídaně chutnala, jako nikdy dříve. To ale nepatří do této kapitoly, vše se dozvíte dále 🙂

OBĚD: sacharidy a bílkoviny

Odpoledne potřebujeme tělu říci: “funguj! Je třeba do večera udělat hodně práce!”. ČILI V DOBĚ OBĚDA se zaměřte zejména na: BÍLKOVINYSACHARIDY. To znamená vaše oblíbené masíčko či ryba (bílkovina) a mix kořenové (sacharidy) a neutrální zeleniny! Nebojte se fádnosti. Z desítek druhů zeleniny se dá připravit doslova stovky příloh o tisíci chutích.

SVAČINA:

Malá odpolední svačina musí vždy obsahovat malé množství BÍLKOVIN (sýrové plátky, jogurt, 2 lžičky arašídového másla, tvaroh, hrst oříšků..). K nim si dejte vámi stanovené množství neutrální zeleniny.

VEČEŘE: bílkoviny

V tuto denní dobu úplně zapomeňte na sacharidy (kořenovou zeleninu a ovoce). Palivo již nepotřebujeme. Chceme aby tělo ukládalo přijatou energii do svalů, nikoliv do tuků. ČILI V DOBĚ SNÍDANĚ se zaměřte zejména naBÍLKOVINY a NEOMEZENÉ MNOŽSTVÍ NEUTRÁLNÍ ZELENINY. To znamená maso a ryby/geneticky neupravená soja/lehké sýry a salátky, dušená zelenina, zeleninová pyré… nechte pracovat vaši fantazii. Seznamy potravin již máte v sekci “váš nákupní košík”, tak hurá do toho.

logo2

AD3:

4 základní pravidla: nebo-li 4 MANTRY + MALÉ TAJEMSTVÍ

  • Nic nesmíme vynechat: potřebujeme bílkoviny, potřebujeme sacharidy, potřebujeme tuky! Neutrální zeleninu jíme kdykoliv, v jakémkoliv množství.
  • Alespoň malé množství bílkoviny musíme začlenit do každého chodu (ráno málo/večer hodně)
  • Správný tuk musíme začlenit do každého chodu
  • Žádné sacharidy v podvečer a večer (ulehčím vám to: po 16.00 sacharidy ne:-))

Všechna ta synergie potravin vlastně není nic jiného, než pouhé konstatování: JEZTE CELÉ NERAFINOVANÉ POTRAVINY! Jezte zkrátka jídlo! Výčet výše vás má pouze navést na správnou cestu. Pak to už půjde samo, uvidíte. Celé potraviny fungují tak, že našim tělům přinášejí sílu jednotlivých živin. Tím, že je jíme otevíráme tělu dveře k tomu, aby konečně nastartovalo náš metabolismus, optimalizovalo hormony a zbavilo tělo jedů, které úspěšně uvnitř vědomě či nevědomě hromadíme. Celé, nezpracované potraviny, chudé na pesticidy a uměle přidané hormony budou léčivě působit na naše těla a dokáží doslova zázraky. Stačí se jen celému procesu oddat a otevřít. Není zde místo pro pochyby…

!JEDNODUCHÝ NÁVOD CO A JAK ZKOMBINOVAT NAJDETE ZDE!

VÁŠ NOVÝ NÁKUPNÍ KOŠÍK ZDE

logo

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56

17 komentáře

Karolína
Reply 06/06/2017

Dobrý den,
vím, že je to již nějakou dobu co Vaše stránka funguje,ale ráda bych začala se správným způsobem stravování a věřím, že Vaše pomoc by mi byla darem z nebe. Jsem trochu zmatená, všude je spousta informací a já bych aspoň do začátku potřebovala pomocného anděla.

Děkuji
Karolína

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.