PENĚŽENKA PLAKAT NEBUDE: ŠETŘÍME I. KDY, KDE, CO A KOLIK!


Myslím si, že je opravdu ten nejvyšší čas nakousnout jedno velmi ožehavé téma: finance. Vaše otázky a prosby se na mě hrnou ze všech stran:

“Nezvládnu to utáhnout finančně! Suroviny se mi zdají být drahé až příliš!”

“Nezvládám orientovat se v nových přílohách, přijde mi, že můžu jíst jen sladký brambor a ten je hrozně drahý!”

“Snažím se šetřit a tak některé věci nekupuji. Chci je nahradit, ale nevím čím”

“Prostě tam stojím a přemýšlím o cenách tak dlouho, dokud nekoupím nějakou svoji klasiku, co je v akci. Bojím se, že moc utratím!”

Rozhodla jsem se, že je třeba napsat velmi úderný a výstižný článek o tom, jak efektivně ušetřit vaši peněženku od zbytečných výdajů, zatím co úroveň a kvalita stravování zůstane zachována. Cílem je

Usnadnit výběr potravin! Ušetřit od zbytečných výdajů! Inspirovat! Motivovat!

Po přečtení by jste se měli cítit daleko klidnější, jelikož vždycky tu jsou možnostijak na to“! Nic není černé ani bílé, proto vaše obavy chápu. Prošla jsem si stejnou fází. Vše je jen otázkou odhodlání k vašemu novému životnímu stylu, vytrvalosti v hledání nových možností, snahy najít důvody proč ano (a naopak eliminace důvodů proč ne 🙂 )! Níže najdete seznam tipů a triků jak, co, kdy a kolik nakupovat. Seznam nemá žádné konkrétní pořadí ani žebříček “nejvyšší důležitosti”. Fungují krásně jeden s druhým. Proto kombinujte, vymýšlejte, myslete pozitivně, celý proces si užívejte a nepochybujte

Tipy a triky: formát na vaši lednici

Fresh market fruits and vegetables

Jsem si jistá, že výčet výše rozhodně potřebuje ještě malou specifikaci 🙂 Proto čtěte dále nebo si vyhledejte to, co vás zaujalo nejvíce. Pamatujte, že nejlépe to funguje pěkně pohromadě, takže radím: nepřeskakovat, vytisknout a připnout na lednici! 🙂 Pokud ovšem nemůžete žít bez nějakého seznamu priorit, tak tady jej máte:

PRAVIDLO 1: Aby jste zhubli a byli fit, tak musíte plánovat, co budete jíst! (14. plánování)

PRAVIDLO 2: Aby jste zhubli a byli fit, tak musíte nakupovat ty správné suroviny ve správný čas! (6. bio tam, kde je na místě + 16. sezónní zboží) 

PRAVIDLO 3: Aby jste zhubli a byli fit, tak musíte být sami k sobě upřímní! (18. soudné zhodnocení vašeho stavu + 20. odhodlání pro změnu)

Tipy a triky jak ušetřit peníze

  1. Naučte se počítat!

    Ať chcete nebo ne, tak koupit celé kuře nebo třeba půl krávy (nepřeháním 🙂 ), naporcovat a následně zamrazit vás vyjde o polovinu levněji, než li kupovat každý den váš oblíbený kousek masa pořád a pořád dokola! Další nesporná výhoda je, že když koupíte “celé zvíře”, tak budete tak trošku nuceni dělat to, k čemu vás pořád nabádám – experimentovat, vařit nové věci a objevovat. Pravdou je, že velmi chutně se dá zpracovat všechno, jen se k tomu odhodlat. Nyní máte šanci 🙂

  2. Žádné zbytky!

    Ještě 100 let zpátky lidé naprosto přesně věděli, jak mají nakládat se surovinami tak, aby nezůstávali žádné zbytky. O jídle přemýšleli v širších souvislostech. Bylo nemyslitelné, aby se něco zkazilo a následně vyhodilo. Co nespotřebujete, vložte do krabičky, popište, zamražte.

  3. Zbavte se zbytečností!

    Neboli zbavte se touhy po nakupování věcí, které zkrátka a dobře nepotřebujete. Přemýšlejte nad svými nákupy jídla, ale i ostatních věcí. Vždycky se zastavte a ujistěte se, že daná věc, kterou zrovna držíte v ruce vám zrovna “zajistí přežití” do druhého dne. Takto ušetříte penízky třeba za nákupy všelijakých předražených a zaručeně nezdravých dobrůtek, pamlsků, limonád, alkoholu, obědových “meníček”, chipsů, krekrů a nebo třeba 56. trička, které je zrovna ve “fakt kruté slevě” 🙂 Já osobně jsem díky tomuto bodu ušetřila asi nejvíce.

  4. Naučte se “polívkovat”!

    Uvařit zatraceně dobrou polívku stojí doslova a do písmene pár korun. Pokud uděláte opravdu kvalitní základ ze skeletů, žeber, oháněk nebo třeba krků a drobů, tak budete mít na stole jednak pekelně dobrý vývar, druhak maso můžete obrat a podávat třeba místo masa k hlavnímu jídlu a za třetí můžete zbylé množství polévky můžete “naporcovat”, uschovat a nebo zamrazit. Pokud vývar uschováte pěkně v lednici, tak vám vydrží i 5 dní. Bude vám sloužit jako základ do omáček a krému. Opět říkám – experimentujte 🙂

  5. Vemte farmářské trhy útokem!

    Ceny tam jsou většinou podobné, ale kvalita roste a z pravidla tam narazíte na skvělé akce či výprodeje, zvláště ke konci dne! Dejte na mě a udělejte si na takový trh výlet.

  6. Nekupujte bio za každou cenu!

    Zde najdete podrobný návod, aneb: Bio neBio

  7. Využijte výhody velkoobchodů!

    Pokud můžete, tak si nakupte v makru či třeba řetězeci JIP (kde není třeba členství) výhodné větší balení potravin, které pravidelně používáte. Pokud se rozhodnete objevit výhody velkoobchodů, tak prosím: sepište si dlouhý seznam toho, co se nekazí a běžně potřebujete či toho co se sice kazí, ale můžete zamrazit! Pokud vyhodnotíte, že seznam je dost dlouhý a vaše finanční situace vám to dovoluje, tak jeďte a udělejte jeden velký a cílený nákup. Nejezděte do makra pro jeden výhodný kilový pytlík mandlí. To se opravdu nevyplatí. V tomto případě by jste mrhali jednak peníze za benzín a co hůř, mrhali by jste váš čas 🙂

  8. Připravujte si věci sami!

    Ano je to tak: dressingy, omáčky, majonézy, kečupy, krémy a zmrzliny: to vše si velmi jednoduše připravíte sami, doma, za zlomek ceny, pouze z opravdových surovin a ještě se u toho naučíte nové recepty a podpoříte váš zdravotní stav! Značka ideál. Neulehčujte si to a raději si opět přichystejte trochu více “do předu”. Pokud tvrdíte již v tomto bodě, že na to nemáte čas, tak já na to: musíte si ho najít 🙂 jinak to nepůjde. Vždy je třeba plánovat, věřit procesu a bavit se u toho…

  9. Stanovte si denní limit!

    Vypočítejte si, kolik chcete a můžete za den utratit peněz. Tuto částku si nejlépe zapište na viditelné místo (navrhuji papír, magnet a lednici) a  nepřekračujte ji! Jděte na nákup s tím, že už budete vědět co chcete koupit a kolik to přibližně bude stát. Pokud už teď víte, že jste přesáhli tak máte dvě možnosti: ze zítřejšího “badžetu” ubrat nebo se dnes uskromnit. Buďte zásadoví 🙂

  10. Dělejte to jednoduše!

    Opravdu není tajemství, že i velmi jednoduché jídlo může být jako z luxusní restaurace a za úžasnou cenu! Dělejte si svá jídla jednoduše, chytře a chutně.

  11. Zkuste něco vypěstovat!

    Stačí vám malý kus zahrádky či balkon. Nechte se inspirovat internetem a pěstujte bylinky jako o život. Je to úžasný pocit, když vám vyroste “vlastní úroda”. Ať už se jedná o skleník rajčat nebo květináček bazalky.

  12. V sezóně vyrazte do lesa!

    Nasbírejte si své vlastní borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, šípky a houby. Pokud je sezóna, tak spojíte příjemné s užitečným. Dáte si krásnou procházku lesem, spálíte nějaké ty kalorie a ještě něco “ulovíte”. Stát vás to bude akorát úsilí nasadit tenisky a vyrazit. Pokud budete mít štěstí, opět můžete “naporcovat” a příslušným způsobem uskladnit.

  13. Vejce je levnější maso!

    I když koupíte ta nejkvalitnější vejce, pořád se dostanete na zlomek ceny masa. Vajíčko je kouzelná věc. Tolik zlého se o něm napovídalo. Je to můj šikanovaný oblíbenec. Rozhodně si konzumaci vajec užívejte a s klidným srdcem vaši denní porci masa za vejce zkrátka vyměňte (ať už se jedná o snídani, oběd či večeři 🙂 ). Vejce se dá připravit na tisíc způsobů, vyberte váš oblíbený recept a jděte do toho!

  14. Plánujte dopředu! Tento krok je zcela stěžejní!

    Nesmí se stát, že vyjdete z domu ven hladoví nebo se budete “táhnout” Tescem s tím, že nevíte co máte doma v lednici. Je třeba plánovat, zůstat pozitivní a těšit se na vše co jste si řekli, že uděláte! Pokud budete plánovat a úspěšně si “odškrtávat” denní cíle, tak se vám dostane úžasný pocit zadostiučinění!

  15. Sledujte akce!

    Teď si myslíte, že chci aby z vás byli důchodci z kauflandu. No, možná trochu. Chci aby jste měli jejich “slevové” znalosti, ale celou “akci” provedli s úsměvem na tváři, žádným stresem, přesně stanoveným cílem a v rekordní čas 🙂 Prostě je jasné, že pokud nakoupíte v akci, tak ušetříte. Pokud jste se rozhodli praštit do nového životního stylu a trošku vás tlačí finance, tak prostě musíte hledat efektivní důvody “jak z toho ven” 🙂

  16. Nakupujte sezónní zboží!

    Toto se týká zejména ovoce a zeleniny. Pokud budete v prosinci kupovat jahody, utratíte za ně více než v létě. Pokud se budete v květnu dožadovat švestek, prodraží se více než-li na podzim. A tak dále. Zkrátka: sezónní je vždy levnější!

  17. Jezte správné sacharidy!

    Samozřejmě maso je podstatně dražší než-li taková kořenová zelenina. Pokud potřebujete ušetřit, netrpíte nadváhou či nějakou civilizační chorobou, tak je pro vás tento druh kořenové zeleniny úžasným a velmi levným zdrojem energie. Mrkev, řepa, celer, petržel, cibuloviny – opravdu nestojí skoro nic…

  18. Buďte soudní!

    Prosím, zcela objektivně se zamyslete nad tím kolik toho sníte. Nemyslím jen hlavní jídla, ale to neustálé uzobávání a pojídání maličkostí. Kam tím mířím? Pokud těď přesně víte, o čem mluvím, tak tady je má velmi těžce snášená rada: jezte méně. Opravdu vás nenabádám k hladovění. Naopak. Najezte se ve správný čas a dostatečně a poté si počkejte na další chod. Zkrátka buďte soudní 🙂 I v tomto bodě jsem já sama ušetřila dost peněz 🙂

  19. Dělejte si záznamy!

    Celý proces šetření bude k ničemu, když nebudete vědět, kde jste začínali a jak jste na tom teď. Je třeba si minimálně ze začátku dělat takový malý audit 🙂 Až si celý proces zautomatizujete, tak už auditů nebude potřeba.

  20. Buďte k sobě hodní!

    Rozmazlujte se s mírou, nepřehánějte to ani si příliš neupírejte. Pamatujte, že s dobrým cílem a chladnou hlavou vždy při nákupu ušetříte více než-li ve špatném rozpoložení, o haldu a pod stresem!

“Jednoduché: Jezte chytře, nakupujte rozumně a ušetřete peníze!”

DOPORUČENÉ ČLÁNKY, ANEB: MĚLI BY JSTE VĚDĚT

JÍDLO JE INFORMACE

PROČ JE TŘEBA “VYČISTIT” LEDNICI”

NÁKUPNÍ SEZNAM

Share Button
  • Srpen 17, 2015
  • 0
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

3 komentáře

Marie Šušlíková
Reply 17/08/2015

To je super! Právě jdu domů z nákupu (s bio chia semínkama) a říkám si, jak já to budu s těmi penězi dělat.. Otevřu internet a narazím na tento článek!! Opravdu velký palec nahoru, povzbuzení přišlo v pravou chvíli! :) Už si jdu udělat záznam! Díky

    Silvie
    Silvie
    Reply 18/08/2015

    Mockrát děkuji za úžasný komentář! Jsem ráda, že jsem mohla poskytnout nějaké praktické rady, tipy a triky :-)

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.