PALEO: MEXICKÉ PÁRTY NACHOS!


V Helsinkách se ochladilo a mě tradičně popadla nezvratná touha po pečení vol. III! Nejlepší párty recept: křupavé a voňavé nachos! Prim zde hraje římský kmín, oregano a česnek. Přísahám, že jakmile začnete s pečením, tak vám bude úžasně voňet celý byt! Je to skvělá mňaka. Podávejte je pěkně naservírované v mističce s nějakým super dipem. Nechte se inspirovat:

AVOKÁDOVÝ DIP

AVOKÁDOVÁ MAJONÉZA S MERUŇKOU

AVOKÁDOVÁ SALSA S LIMETKOU

MANDLOVÁ MAJONÉZA

Samozřejmě jsou bez lepku i bez laktózy. Těsto připravíte za pár chvil a v troubě si nachos poleží dalších cca 35 minut nebo dokud nejsou krásně “nazlátlé” a křupavé. Ingredience v tomto receptu by měly zasytit 5 hladových krků! Nejedná se, prosím, o porci pro jednoho 😀 Jsou velmi syté, uvidíte 🙂

“Mexico, Mexico, sombréro, grande tequilaaa! Aneb: omamná vůně římského kmínu!”

1NACHOS

INGREDIENCE + POSTUP

  • ½ hrnečku (250 ml) mandlové mouky (koupené nebo domácí – namelete mandle 🙂 )
  • ½ hrnečku mletého lněného semínka
  • ¼ čajové lžičky himalájské soli
  • ½ čajové lžičky sody na pečení
  • 1 vrchovatá lžíce tapiokové mouky (pokud nemáte, tak použijte vrchovatou lžíci mandlové mouky na víc)
  • 1 a ½ polévkové lžíce mé mexické kořenící směsi (návod na přípravu zde!)
  • špetka či dvě římského kmínu navíc 🙂
  • 2 polévkové lžíce vody (bude-li potřeba)
  • 1 propasírovaný stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Pečlivě zpracujte všechny ingredience v jedno vláčné těsto. Pokud bude suché, tak přidejte po kapkách vodu! Pokud bude vaše těsto stále příliš “lepivé”, tak přisypávejte opatrně lžíci mandlové mouky (postupně). Ale pokud budete dobře odměřovat, tak by jste další mouku použít nemuseli 🙂 Nyní se jde na “úkol večera”: válení těsta. Toto těsto se rozhodně neválí na válu jak jste na to zvyklí u klasického těsta! Je třeba těsto ručně vytvarovat do koule a položit mezi 2 velké pláty pečícího papíru. Nyní již můžete použít váleček a dát se do práce. Válejte tak dlouho, dokud nebudete mít těsto tenké tak, jak můžete vidět na fotkách! Pak stačí jen sejmout vrchní pečící papír a uschovat jej na později. Spodní plát pečícího papíru, na kterém leží připravené nachosky, přemístěte na plech, udělejte nožem cestičky a máte hotovo. Dejte si záležet na tom, aby těsto bylo všude stejně tenké! Šup sním do trouby. 30 minut jej spíše “sušte” na mírném stupni: 170 °C. Na posledních 5 minut teplotu zvyšte. Stále těsto kontrolujte, aby se nepřipeklo! Pravidlo roku: Je lépe péci déle na mírnějším stupni, než šup šup a připálit 🙂 Otevřete troubu a nachosky podrobte “poklepacímu testu”, aneb: zkoušce křupavosti 🙂 Jestli správně “klepou” a jsou krásně nazlátlé jako na fotce, tak máte hotovo 🙂 Přeji vám dobrou chuť! Nemůžu se dočkat na ty vaše voňavoučké nachosky

Share Button
  • Září 03, 2015
  • 0
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.