PALEO COOKING: NADÝCHANÝ SEZAMOVÝ KNEDLÍK V PÁŘE!


Takže: mysleli jste si, že jakmile propadnete paleo kuchyni či mému způsobu stravování, tak musíte dát sbohem tolik oblíbenému nadýchanému knedlíčku, který jste si dopřávali k všelijakým omáčkám? Omyl. Vše se dá udělat! Měkoučké pečené masíčko, se zeleninovou omáčkou ve stylu svíčkové a pozor: nadýchaný, jemný paleo/grain-free/bezlepkový knedlík! Na slavnostní nedělní oběd – ideální!

Zkoušela jsem spoustu receptů, ale chuť mě nikdy neuspokojila tak, jak tomu bylo v případě mého sezamového knedlíku v páře! Pyšním se tím, že jsem tento recept vymyslela a nyní ho můžu s vámi sdílet. Prvně jsem jej chtěla zařadit do připravované kuchařky, ale nakonec jsem se rozhodla, že si jej nebudu škudlit pro sebe, ale hned se s vámi o něj podělím. Tento nadýchaný sezamový knedlík je přesně takový, jaký chcete aby pořádný knedlík byl. Žádný kompromis. Hezky z hrnečku a páry jako od babičky! Ingredience nasytí 1 velmi hladového a velkého muže či dva smrtelníky 🙂 Doporučuji knedlíček rozdělit na dvě porce a přidat na zelenině 🙂 (znáte to 🙂 ).

ingredience

POSTUP

  1. Postavte na plotnu hrnec naplněný vodou do 1/4. Nechte pomalu zahřívat. Bokem si přichystejte pasující pokličku.
  2. Všechny ingredience, kromě 1 polévkové lžíce sezamu a 2 rovných čajových lžic psylia, umixujte v hladkou směs (vejce, vodu, oleje, 1 polévkovou lžíci sezamu, tapioku, sodu na pečení a sůl).
  3. Do směsi postupně vmíchávejte zbylou polévkovou lžíci sezamu a 2 rovné čajové lžičky psylia. Řádně promíchejte a nechte na 3 minutky stát.
  4. V mezičase upravte kloktající vodu v hrnci tak, aby jemně probublávala (nestála zahřátá ani nekloktala jako šílená).
  5. Lehce vymažte keramický hrneček olivovým olejem a šup se směsí dovnitř.
  6. Vložte hrneček do vodní lázně, zakryjte pokličkou. Nechte páru pracovat 12 – 15 minut (po 12. minutě kontrolujte, aby se knedlíček nepřevařil ani nebyl nedodělaný. Poznáte to tak, že když na vršek lehce zatlačíte prstem, tak je povrch pevný. Nadýchaný, ale pevný!)
  7. Vyjměte hrneček, přikryjte utěrkou a nechte stát cca 2 minuty. Vyklopte (obraťte hrneček hrdlem na talířek. Buď se to vyklopí hned nebo jej po chvilce přemůže gravitace 🙂 Knedlík nevyšťouchávejte, nevyškrabávejte, neprovokujte 😀 on se vyklopí sám, nebojte 🙂
  8. Příčně rozkrojte a servírujte k vaší oblíbené omáčce!

U nás se tento knedlíček podával k masové směsi na červeném curry a bylo to delikátní! Pokud je pro vás sezamový olej příliš aromatický a nechystáte se zrovna na exotickou kuchyni, tak s klidným svědomím použijte 4 pl. lžíce olivového oleje (místo 2 lžic olivového oleje a 2 lžic sezamového oleje). Já sezamový olej miluji, a proto jsem jej zahrnula i do tohoto receptu. V konečné chuti určitě nedominuje a nepřebíjí aroma omáčky, ale pokud z jakýchkoliv důvodů jste proti sezamovému oleji, klidně použijte klasiku – olej olivový. Takže: jděte do toho, zavařte si vesele, experimentujte a nezapomeňte se pochlubit, jak jste vlastně dopadli! Dobrou chuť!

1 + main

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56
OREGANO & BASIL DÝŇOVÉ PYRÉ (DÝŇOVÉ BOMBY)
11:48
THAI-STYLE PIZZA S KOKOSOVO-FÍKOVOU SMETANOU!
8:30

1 komentáře

Pavla
Reply 13/05/2017

Zdravím! Tak já musela knedlíky z hrnečku vyprovokovat, protože jsem je zapomněla vymazat olejem :-) Zjistila jsem, že na mě je moc aromatická i varianta s olivovým olejem, ale mému muži s gulášem moc chutnaly. Díky za recept :-)

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.