Limetko-avokádový dort

Limetko-avokádový dort

Představuji vám můj úžasný “limetkový výmysl” 🙂 Tento nepečený RAW cheesecake je tak jemňoučký, že se doslova rozplývá na jazyku! Mňam. “Sladidlo” v hlavní roli – banán. Osvěžující kyselkavá chuť – “díky limetko“. Krémovitá struktura a vláčnost krému – avokádo. Toto jsou tři zcela zásaní hrdinové našeho dnešního cheesecake příběhu. Dortík je nepečený, čili budeme čerpat všechny benefity, které skýtají čerstvé, vitamíny nabité, suroviny.  Dalším významným plusovým bodem je, že dortík není přeslazený, je velmi svěží a vláčný, proto se fantasticky hodí do parného léta, jako dobrota po obědě či na snídani! Pokud, jako já, patříte k těm, kteří si příliš nepotrpí na “sladké bomby”, tak jste právě na správném místě. Pokud teď kroutíte hlavou ve stylu “proč bych jako měl dělat dort, který není sladký?”, tak i pro vás mám příjemnou zprávu: přislaďte krém medem či sirupem agáve. Nicméně: myslím si, že by stálo za to, aby jste této odlehčené letní svěží variantě dali šanci 🙂 Chutná prostě skvěle!

“Bez mouky? Bez vajec? Bez mléčných výrobků? Ano! Výraznější chuť? Smyslový zážitek? S každým soustem malý povzdech? ANO! Tento recept je skutečně famózní!”

1

PROPRIETY

  • mixér
  • střední dortová forma / nebo menší, ale vyšší dortová forma
  • miska na spojení “těsta” na korpus
  • stěrka na krém
  • lžíce na vydlabání avokáda

INGREDIENCE

na korpus
  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 1 hrnek kešu oříšků
  • 1/2 hrnku sušených nesířených švestek / 1/2 hrnku datlí
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévková lžíce vody (je-li třeba)

na krém
  • 6 krásně uzrálých banánu (černé skvrny nejsou na škodu, naopak :-))
  • 1/3 hrnku vláčného či roztopeného kokosového oleje
  • 2 velká / 3 menší zralá (měkká) avokáda
  • 2 limetky
  • máta a limetka na ozdobu

POSTUP

Na přípravu dortíku si vyhraďte 30 minut i s přípravou surovin. Ty si pěkně vyskládejte, ať je máte po ruce. Žádné zdržování 🙂 Začínáme korpusem. Popadněte mixér a vsypejte do něj kešu liskové oříšky. Mixujte do té doby, než-li se vysvoří hladká “kešu-liskooříšková mouka”. Klidně může být už na půl cesty rozmixovaná na “máslo”. Vzniklou směs přendejte do misky. Mixér není třeba vyplachovat, můžeme s ním pokračovat v práci. Přihoďte švestky a tekuté ingredience, promixujte. I tuto směs přidejte do misky s kešu. Spojte “suché a vlhké” suroviny vařečkou. Dejte se do práce (já jsem opět korpus vytvářela rukama, nejlépe se tak spojí dohromady v jednu hmotu, která “drží pohromadě”. Ve své podstatě máte teď to nejtěžší za sebou, což je příjemná zpráva 🙂 Korpus rovnoměrně rozprostřete na dno formy a upěchujte (já jsem pro jistotu dno korpusu ještě vymazala trochou kokosového oleje a vysypala strouhaným kokosem. Nevím, zda to něčemu pomohlo, ale výsledek byl suprový a korpus šel ode dna jedna báseň:-)). Dejte si záležet na tom, aby v rozích nebylo příliš mnoho hmoty. Pěkně to prsty vypracujte tak, aby všude byla rovnoměrná vrstva (ve středu, na okrajích i na bocích.

2

Mixér umyjte a naloupejte do něj všechny uzrálé banány avokádo. Umixujte na kašičku. Během toho si nechte rozehřát 1/3 hrnečku kokosového oleje (pokud ještě není v tekuté podobě). Olej spojte s banánovou směsí. Tento bod je velmi důležitý, jelikož můj kokosový olej měl tendence zůstat “stát” na hladině. Je třeba být trpělivý a olej s banány a avokádem pořádně spojit. Možná bude chvíli vypadat, že to nejde. Nebojte! Jde to 😀 Jakmile máte spojeno, tak přidáme šťávu z limetek. Já použila dvě, ale příště bych klidně dala 2 a 1/2 (pokud půjdete touto cestou, tak prosím přidejte i cca 4 lžíce kokosového oleje, větší množství šťávy by mohlo zamezit “řádnému” ztuhnutí :-)) Promixujte. Dozdobte dortík tenkými plátky limetky a mátovými lístečky. Nechte několik hodin ztuhnout v lednici. Myslím, že za hodinu by první nedočkavci už mohli začít s pojídáním, nicméně pravdou je, že druhý den byl ještě lepší 😀 záleží tedy na vás, jak budete trpěliví.

Zásada 1: spojit korpus v jednu vláčnou hmotu, která se nedrobí! Zásada 2: spojit kokosový olej a krém tak, aby olej neplaval na hladině! Zásada 3: nechat pořádně vychladit!”

3

Závěrem ještě jednou zdůrazním to, že je velmi důležité, abychom si uměli udělat radost, a to i když zrovna dodržujeme určitý stravovací režim. Tento dortík je sice plný oříšků a kokosového oleje, nicméně uvědomme si, že právě tyto suroviny přinášejí našim tělům spoustu benefitů – a zvláště tehdy, pokud je tepelně neupravujeme. Pokud nespořádáte na posezení půl dortu, váš vysněný cíl rozhodně není ohrožen. Ať už chcete zhubnout, nabrat svalovou hmotu nebo třeba se jen udržet v kondici. Jsem si jistá, že existují jiní adepti, které je třeba z jídelníčku neprodleně vyřadit (mám na mysli třeba právě tyto :-)) Čili: udělejte si skvělý den, připravte vám a vaší rodině tuto famózní pochoutku a pořádně si užijte každé sousto! Dobrou chuť 🙂 Níže přikládám další skvělé inspirativní recepty:

NEPEČENÝ CHEESECAKE KORPUS

DOKONALÝ NEPEČENÝ BANÁNOVÝ CHEESECAKE