Marináda “Japanese style”

Marináda “Japanese style”

Někdy i ten nejjednodušší pokrm dokáže udělat s vašimi chuťovými pohárky úplné zázraky aneb: dopřejte opět vaší chuti onen žádoucí WOW EFEKT! Tato tradiční japonská marináda, či způsob přípravy masa chcete-li, je toho důkazem. Opravdu stojí za to si dojít koupit malou lahvičku rybí omáčky a jít do toho! Spojení sladko-slané omáčky a voňavých pražených sezamových semínek je zkrátka dokonalá! Mňam… Tento chod jsem zařadila do sekce “oběd” i “večeře“. Mějte ovšem, prosím, na paměti, že pokud budete chtít zazářit přípravou tohoto chodu na oběd, tak je nutné přidat i dávku sacharidů, kterých v tomto pokrmu pro obědové jídlo není dostatek. Můžete se nechat inspirovat v mím “taháku“! 🙂

INGREDIENCE

Jdeme na to, nachystejte si následující suroviny. Nešahejte po nich tak zvaně “za chodu”. Zpomaluje to celý proces a můžete tak “nasekat” více chybiček. To by byla škoda. Proto: kdo je připraven, není zaskočen 🙂 Menu je nastaveno pro 3 osoby a doba přípravy byla necelých 15 minut. Ano pouhých 15 minut 🙂 Je to jednodušší než-li to vypadá a výsledek rozhodně stojí za to 🙂 Jediné co 100% potřebujete je rybí omáčka, která dodá specificky sladko-slanou chuť. Dále je velmi důležité zdůraznit, že stejnou japonskou marinádu můžete udělat úplně jednoduše i s kuřecím či vepřovým masem: na rychlo opečené medailonky z vepřové panenky či kuřecí prsní steak potřené touto pochoutkou chutnají rovněž dokonale a autenticky. Ve všech případech vám bude bohatě stačit 15 minut. Je to tak jednoduché a tak úžasně dobré! PS: nešetřete restovaným sezamovým semínkem 🙂 na jeden filet použijte alespoň 2 čajové lžičky.

Ryby ala Japanese style

1 filet lososa

2 filety mořského vlka

(neváhejte použít i klasické masové steaky, doporučuji jít spíše do kuřecího, krůtího či hovězího)

1 stroužek česneku

6 lžic rybí omáčky**

olivový či sezamový olej (dodá na autentičnosti, pokud máte rádi typické a autentické chutě, rozhodně doporučuji si pořídit)

6 čj sezamových semínek (naprudko opražených na suché rozpálené pánvi)

*čj – čajová lžička

Salát

(namarinované maso musí být výraznější, proto salátek je opravdu jen podklad, chuť tak zvaně dokresluje)

2 hrsti baby špenátku

3 rajčata

2 hrsti jarní cibulky

1 cuketa

6 lžic bílého vinného octa (po případě 3 lžíce ume octu** a 3 lžíce vinného octu)

sůl

** rybí omáčka i ume ocet paří mezí základnídochucovadlajaponské kuchyně, rozhodně doporučuji pořídit si je. Stojí pár korun a vykouzlí autentické a výrazné chutě, které si nesmíte nechat ujít. Vždy je můžeme nahradit solí (rybí omáčku) a vinným či jablečným octem (ume ocet), ale přijdete tak o tradiční “japanese style taste

POSTUP

Připravte si všechny ingredience včetně odměřené rybí omáčky do skleničky a orestovaných sezamových semínek. Celý proces to ve výsledku urychlí, když se nemusíte “za chodu lopotit” se sáčky na koření, lžičkami a odměrkami 🙂 Dále mějte po ruce pánev, obracečku, pasírovátko na česnek, prkénko, nůž a mísu. Platí přesně to, co jsem uvedla: příprava trvá necelých 15 minut. Proto mějte na paměti, že jakmile potřeme filety rybí omáčkou, tak musí hned na pánev (pamatujete, jak vás stále nutím solit steaky a filety až na pánvi? :-))

1

Začínáme! Rybky (či vámi vybraný druh steaku) si vyskládejte na prkénko. Na 3 filety vám (podle mého názoru:-)) bohatě vystačí jeden velký očištěný stroužek česneku. Popadněte pasírovátko a důkladně filety potřete propasírovaným česnekem. V tuto chvíli už dejte žhavit větší pánev na maximální teplotu. Vraťte se k rybkám. Odměřenou rybí omáčkou zakapejte plátky ryb tak, aby žádné místo nezůstalo suché (klidně použijte ruce aby se česnek a rybí omáčka dostali všude, kde mají). Tak a jde se na to (teď to bude rychlovka, jelikož v čase “opékání rybek) si budete připravovat salátek:-))!

2

Pánev je rozpálená, přidejte pár kapek olivového oleje, který rozetřete mašlovačkou. Šup tam s filety (prvně kůží nahoru! :-)). Restujeme maximálně 2 minuty. Otočíme obracečkou a opět zlehka osolíme. Restujeme další 2 minuty. Po dvou minutkách zvýšíme plamen na maximum a přikryjeme ryby pokličkou. Necháme na maximum pod pokličkou jednu minutu a ODSTAVÍME! Pokličku NEZVEDÁME! 🙂 Necháme cca 2 minuty ryby dojít (opražená sezamová semínka stále čekají v mističce). Toto je opravdu super jednoduché – vůbec se toho nebojte. Jen musíte pochopit, jak “pracuje” rybí “maso”. Je to opravdu jiné, než když restujeme naklepaná kuřecí prsa 🙂 Je to jiné – lehčí, zábavnější. Musíte si věřit. Jediné s čím se musíte “srovnat” je fakt, že je to šup šup šup. Žádné otálení. Ono to půjde, nebojte! Volia! Máte to. Tímto způsobem docílíte toho, že filety mořského vlka budou krásně opečené z obou stran a filet lososa bude naopak ve středu medium (tak jak má správně být:-))…

3

V mezičase, kdy jsme restovali rybky (ano těch pár minutek vám musí stačit:-)), tak připravíme úplně jednoduchý salátek. Jak jsem již psala: salát nesmí přebít chuť rybiček. Čili očištěnou zeleninu nakrájíme (jednoduše rajčátka na kostičky a cuketu na tenčí půlkolečka): šup s nimi do mísy. Následuje je nasekaná jarní cibulka, ocet a ždibet soli, dle vaší chutí (méně někdy znamená více:-)). Promíchat, ochutnat. Jednoduchá, ale velmi milá a příjemná chuť. Vtom případě je to v pořádku a můžete salátek přemístit na talířky, které jste před tím vystlali hrstí baby špenátku. Na úhlednou salátovou hromádku položte filet a zasypte jej opraženým sezamovým semínkem. Jako třešničku na dortu můžete rybku ozdobit baby klíčky. Užijte si krásnou a specifickou chuť! A nezapomeňte své dílo vyfotit a podělit se o něj s ostatními 🙂

LOSOS

4

MOŘSKÝ VLK

5

!JEDNODUCHÝ NÁVOD CO A JAK ZKOMBINOVAT NAJDETE ZDE!

VÁŠ NOVÝ NÁKUPNÍ KOŠÍK ZDE