Zázvorovo-mrkvové pyré!

Zázvorovo-mrkvové pyré!

Jakmile někomu vysvětluji, že je třeba “odstřihnout z jídelníčku obiloviny, tak se na mě většinou dívá velmi smutně. Něco ve stylu: “To mi zbývá jen vařený brambor?” Samozřejmě, že odpověď je NE! 🙂 Všechny “klasické” přílohy krásně nahradí veškerá kořenová zelenina, jako je například zde přítomná mrkev 🙂 S takovou obyčejnou mrkví se dají vykouzlit opravdové zázraky. Jedním z nich je třeba zázvorovo-mrkvové pyré, které má úžasně svěží a plnou chuť. Rozhodně po něm nezůstanete hladoví a už vůbec ne “chuťově neuspokojení”. Naopak. Je to gurmánská záležitost. Skvěle si sedne s jakýmkoliv masem či rybou. Nedávno jsem jej servírovala i s hovězími líčky na červeném víně: geniální! Dalším benefitem je, že takováto netradiční příloha nebude bolet ani vaši peněženku! Čili bavte se, experimentujte, jdeme na to

“Toto mrkvové pyré se stává intenzivním gurmánským zážitkem díky voňavému zázvoru!”

1

PROPRIETY

  • mixér
  • Hrnec s napařovací síťkou či sítkem
  • miska na pyré
  • stěrka na pyré
  • pasírovátko na česnek

INGREDIENCE

  • 12 očištěných mrkví
  • 1 cibule rozkrojená na čtvrtky
  • 3 velké stroužky česneku
  • 2 až 3 cm očištěného zázvoru nakrájeného na kolečka
  • 3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • sůl na dochucení
  • 3 lžíce olivového oleje

POSTUP

Mrkvičku a cibuli si nakrájejte na menší kusy a vložte do napařovacího hrnce (nebo do úplně obyčejného hrnce s “podstavečkem” na napařování knedlíků. Nezapomeňte přidat přiměřené množství vody 🙂 ). Pošlete za nimi česnek a zárvor nakrájeny na plátky. Povrch osolte a nechte páru pracovat. Kontrolujte po chvilkách, ale cca za 20 minut by měla být mrkvička pěkně měkká a připravená na to stát se “pyrátkem” (tak tomu přezdívá manželova maminka 🙂 ) Jakmile je mrkev naměkko, tak ji se vším co jste napařovali přemístěte do mísy a umixujte dohladka. Napařená mrkev by neměla ztratit barvu, po rozmixování musí být úžasně sytě oranžová, ne “našedlá”.  Mixujte důkladně, potřebujeme, aby se spojila chuť mrkve s výrazným zázvorem (ten se při mixování vždy trochu brání, ale jde to, nebojte 🙂 ). Ochutnejte. Dosolte. Nyní by již pyré mělo být hotovo. K dokonalosti už chybí jen přidat pár lžic olivového oleje, který této úžasné příloze dodá ty správné tuky, ale také krásně lesklý odstín. Přeju dobrou chuť a budu se těšit na vaše fotky receptů 🙂 A na úplný závěr ještě něco málo hlavním hrdinovi: o mrkvi!

Proč mrkev rozhodně ano?

MRKEV POPIS 2

INSPIRACE

Batátové šťouchané brambory

Batátová kaše s červenou řepou a bylinkami