Aromatická marináda na ryby z libečku aneb: Losos, pražma a mořský vlk na salátku z klíčků mungo


Nedávno jsem propadla další úžasně voňavé bylince – libečku. No jo, možná mě nařknete ze zaujatosti, protože si na rybách “ujíždím”, ale zkrátka mně nejvíce libečková marináda chutnala právě k rybičkám. Mňam! Rozhodla jsem se tedy “využít” svých přátel a připravit “soutěžní rybí večeři” (slovo “využít” je v uvozovkách zcela záměrně, jelikož oni se tímto způsobem nechávají zneužívat velmi rádi a dobrovolně :-D). Chtěla jsem zjistit, který druh ryby bude chutnat nejlépe se stejnou marinádou: Aromatickou marinádou z libečku. Zároveň bych vám ráda ukázala, že tato úžasná bylinka je vhodná i k jiným úpravám, než ji klasicky využíváme: čili vaření brambor a masových vývarů. Takže jdeme na to! Jaká ryba se bude v mé soutěži honosit medailí vítěze, se dozvíte dále 🙂

MARINÁDA

Marináda vystačila na 1 celou pražmu (již vykuchanou), silnější filet z lososa a 3 menší filety mořského vlka.

  • plná hrst čerstvé petržele
  • plná hrst čerstvého libečku
  • 2 lžíce jarní cibulky nasekané na drobno
  • 4 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžiček soli
  • 1/3 lžičky namletého pepře
  • šťáva z 1/2 velkého citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pokud máte, přidejte trochu tymiánu (já jsem dělala zálivku bez něj, byla vynikající)

SALÁT

Salát vystačí pro 4 osoby.

  • 1 balení klíčků mungo
  • 1 střední brokolice
  • 1 střední červená cibule
  • 1 velké rajče
  • 1 zralé avokádo
  • 2 polévkové lžíce balsamica
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octu
  • 2 polévkové lžíce růžového vinného octu
  • 1 lžíce medu/1 lžička agáve sirupu/10 kapek stévie
  • sůl, pepř

POSTUP

V tomto receptu určitě začněte zálivkou a nechte ji chviličku odstát v lednici, ať se chutě prolnou a spojí 🙂 Připravte se na to, že libeček je velmi aromatický a silný v chuti, proto pokud nejste fandové, tak jej vynechte a nahraďte tymiánem. Nicméně výsledná chuť bude úplně jiná – koneckonců bude to jiná marináda 🙂 …

IMG_5831

Takto bude vypadat vaše voňavá bylinková marináda na ryby.

IMG_5836

To jsem trošku odbočila. Nevadí, tedy: nasekejte bylinky na padrť a vhoďte do mističky. Přidejte k nim propasírované česneky, vymačkanou šťávu z citronu, sůl, pepř a olivový olej. Pořádně promíchejte a nechte odpočívat v lednici. V mezičase si nachystejte suroviny na salát a očistěte rybičky. Rybičky vyskládejte na prkénko. Filety nechte tak, jak jsou a pražmu rovnoměrně nařízněte  podélnými řezy (z každé strany cca 5 zářezů). Tím docílíte toho, že se marináda “nezasekne” pouze na kůži, ale pronikne tak až k masu a udělá tam stejnou službu, jako když přímo marinujete filety. Vše je připraveno, ale s marinováním nespěchejte, marináda se solí a citronem na rybky přijde až těsně před opékáním (sůl by rybičku vysušila a citron by ji narušil strukturu…zkrátka je to kyselina a rybí maso by se pak rozpadlo :-)). Připravte si dvě pánve (1 na filety a 1 na pražmu) Jakmile filety a pražmu potřete marinádou začněte s opékáním/restováním.

IMG_5851

Filety

Na pánvičce si mašlovačkou rozetřete pár kapek olivového oleje. Vážně stačí pár kapiček (samozřejmě, pokud máte kvalitní pánev). Ve chvíli, kdy začnete restovat kůží dolů, tak rybka pustí tuk. Takže se nebojte 🙂 Restujte prvně kůží nahoru po dobu cca 1 minuty, následovně obraťte obracečkou a na středně-vyšším plameni opékejte další 4 minuty. Jakmile tato doba uplyne, přikryjte pokličkou či alobalem a odstavte z plotny. Filety tak krásně “dojdou“. V tomto mezičase si chystejte salátek 🙂 Tímto způsobem připravíte lososa stylem “medium”. Podle mě je takto nejlepší, ale pokud vám tato varianta “nevoní”, neváhejte a opékejte déle.

Celá, nařezaná ryba

V našem případě se jedná o pražmu, ale nebudu vám lhát – pstruh je také skvělá volba 🙂 jak tedy na celou rybu? Je třeba použít jak pánvičku, tak troubu. Proto mějte rozžhaveno v troubě na 200 °C a pusťte se do toho po hlavě. Na trošce olivového oleje začněte opékat rybku z jedné strany po dobu 3 minut na středním ohni. To stejné uděláte ze strany druhé. Rovněž opékáte cca 3 minuty. Pak jen rybku hbitě přemístíte na plech vyložený pečícím papírem a necháte troubu dělat svou práci po dobu 8-mi 10-ti minut 🙂

Salátek s klíčky mungo

Toto je opravdu, jak často říkám “stupid easy” … ale zároveň “super tasty” 😀 Popadněte mísu a do ní nožem skrojte z omyté brokolice “vše tmavě zelené”. Vsypte klíčky mungo, nakrájené rajčátko (vyberte nějaké rajče “vodnatějšího typu” – dodá to salátu šťávu :-)) a na tenká půl-kolečka zpracovanou červenou cibuli. Nasledují 3 druhy octů a celé vyloupané avokádo. Netrapte se tím, jak jej vykrojíte či vyloupete. Prostě popadněte lžičku a vydlabejte ho tam. Nyní je čas na sůl, pepř a med. Nyní přichází ta nejzábavnější část – ruční práce. Okolky stranou a pusťte se do toho. Míchejte a mačkejte salát holými dlaněmi. Nebojte se přitlačit, je třeba, aby se jednak avokádo “rozetřelo” do celého salátku, a druhak aby se spojily octy s medem, solí a pepřem. Je to zábava a alespoň a do salátu dostanete další ingredienci v podobě té správné energie 🙂

IMG_5860

Teď již máte hotovo a je čas vše nachystat na talíře. Dejte si záležet na tom, jak jídlo servírujete. Vždyť to přece znáte: začínáme jíst očima 🙂 Proto vezměte do dlaní plnou hrst nasládlého salátu s klíčky a brokolicí a “posaďte” jej do středu talíře. Na salátek naservírujte rybičku a ozdobte ji třeba rozkrojeným rajčátkem a petrželovými lístečky. Mňam! 🙂

Mořský vlk

IMG_5874

Pražma královská

IMG_5883

Losos

IMG_5880

Takže asi čekáte, jak to tedy celé dopadlo. Upřímně řečeno: výsledky nestojí za moc. Jelikož všem chutnalo všechno 😀 (takže vám děkuji, za názor, který mi moc nepomohl :-D). Každá rybička je trochu jiná, mořský vlk i pražma jsou spíše jemnější. Naopak losos je chuťově výraznější. Já osobně hlasuji pro pražmu královskou všemi deseti! Je to delikátní ryba. Pokud máte možnost koupit čerstvou – určitě neváhejte. A teď již k výsledkům (museli se rozhodnout pro jednu:-)):

Losos

55%

Pražma

35%

Mořský vlk

10%

Chudák mořský vlk to schytal, ale nenechte se odradit. Byl výborný, jen při tomto “triple combatu” zkrátka prohrál. Tímto zároveň gratuluji “staré klasice”: lososovi. Ten dostává pomyslnou medaili a stoupá na stupeň vítězů 🙂 Dobrou chuť! Budu se těšit na vaše fotky 🙂

Share Button
Silvie
Silvie
O mně

Jsem opravdovým milovníkem dobrého jídla. Můj bože, jak já miluju jídlo! Taky hodně špatně zpívám. Pokud mě dobře neznáte, asi budete mít trochu problém pochopit můj smysl pro humor, za který se předem omlouvám. Díky za to, že jste tady, že máte zájem poslouchat o mém životním stylu a také za to, že vám nevadí mé neutichající brblání o dnešní né úplně povedené životosprávě. Vážím si vaší důvěry v mé „kuchyňské umění“ i toho, že mi čas od času odpustíte nějakou tu chybku. Ještě jednou díky.

URČITĚ VYZKOUŠEJTE TAKÉ

TUKOFÓBIE: “KONZUMACÍ TUKŮ BUDU TLUSTÝ A DOSTANU INFARKT!” VELKÝ TUKOVÝ OMYL…
7:57
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SEZNAM POTRAVIN!
9:13
ROZHODNUTÍ JE VŠE: JEZTE 4X DENNĚ CO 4 HODINY!
9:07
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ČISTKA LEDNICE A SPÍŽE! ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍ DŮLEŽITOSTI.
9:02
ROZHODNUTÍ JE VŠE: ZHUBNU. TEČKA.
8:48
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE I.!
8:42
ROZHODNUTÍ JE VŠE: SPRÁVNÁ VEČEŘE II.!
8:17
ROZHODNUTÍ JE VŠE: PROČ ROZHODNĚ UDĚLAT ZMĚNU? ANEB: KONEC VÝMLUV!
8:09
ROZHODNUTÍ JE VŠE: POSKLÁDEJTE TO NA TALÍŘ SPRÁVNĚ!
8:56

2 komentáře

Robert Stejskal
Reply 23/06/2016

Vyzkoušel jsem vaši marinádu s libečkem, který mám moc rád, a musím říct, že je to k rybě fakt dobrota. Řek bych, že v naší kuchyni je to nedoceněná bylinka. Váš recept je super, jen bych si dovolil drobnou poznámku. Ryby připravuji velmi často a co se týče solení, mám mnohem lepší zkušenost, když se ryba nasolí dopředu. Jde o rozšířený mýtus, že by se ryba vysušila. Naopak, sůl lépe prostoupí maso, takže se nestane, že je na povrchu přesolené a uvnitř neslané. Těším se na další skvělé recepty.

Zanechte Váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou * jsou povinná.